In Iran onderdrukken de autoriteiten het recht op vrijheid van meningsuiting zwaar. Honderden mensen zitten in de gevangenis voor het vreedzaam uitoefenen van hun mensenrechten. Onder hen zijn demonstranten, journalisten, kunstenaars en mensenrechtenverdedigers. De laatste jaren is er een alarmerende toename van het gebruik van de doodstraf tegen demonstranten en dissidenten. De regering intensiveerde ook haar optreden tegen vrouwenrechtenverdedigers die campagne voerden tegen discriminerende gedwongen sluierwetten, waarbij sommigen werden veroordeeld tot gevangenisstraffen waar ze een hoog risico lopen op marteling.
Nasrin Sotoudeh is een van die vrouwenrechtenverdedigers. Ze is een indrukwekkend vastberaden mensenrechtenadvocaat, wiens optimisme en kalme vechtlust ontzagwekkend zijn. Maar op dit moment betaalt ze een enorme prijs voor haar moed. Na twee buitengewoon oneerlijke processen in 2016 en 2018, zit ze een gevangenisstraf van 38 jaar en 148 zweepslagen uit. Ze werd veroordeeld voor haar vreedzame mensenrechtenwerk, waaronder verzet tegen de beledigende, vernederende en discriminerende wetten van Iran met betrekking tot gedwongen sluiers en de doodstraf.
Deze masterclass was een samenwerking tussen Amnesty International en Movies that Matter tijdens het Movies that Matter Festival 2021. Voorafgaand aan de masterclass konden bezoekers de film Nasrin kijken. De film schetst een portret van haar werk en leven, tot aan haar tweede gevangenschap in 2018, en van de bredere Iraanse vrouwenrechtenbeweging. Een van de hoofdrolspelers in de film, mensenrechtenactivist en vriend van Nasrin, Mansoureh Shojaee, nam deel aan deze masterclass en gaf een nog persoonlijker inzicht in het leven van Nasrin en besprak de Iraanse mensenrechtenbeweging.