Objector

Molly Stuart

Atalya is 19 en staat voor het grootste dilemma van haar leven: moet ze het bevel opvolgen om het Israëlische leger in te gaan? Ze wil niet medeplichtig zijn aan de bezetting van Palestijns land. Maar de druk op haar – zowel van familie als van de maatschappij – is enorm.

Parasiet, verrader, lafaard! Dat zijn een paar van de verwensingen die Atalya Ben-Abba en haar mede-gewetensbezwaarden tegen militaire dienst naar hun kop krijgen. Vrijwel iedere Israëlische burger boven de 18 moet in dienst – vrouwen 24 maanden lang – maar Atalya weigert. Haar ouders willen dat ze het leger in gaat. Ze zeggen dat het haar zal leren over de realiteit van de Israëlische samenleving. Maar misschien zijn ze vooral bang voor wat er gebeurt als hun dochter uiteindelijk de gevangenis in moet. Terwijl de druk groeit, begint Atalya te beseffen welke prijs ze moet betalen voor het volgen van haar geweten.

Aangrijpende en informatieve documentaire over de rol van het leger in de Israëlische maatschappij, en de zoektocht van een jonge vrouw naar dialoog en begrip – zowel tussen Israëli’s en Palestijnen als binnen de Israëlische maatschappij zelf.

Objector is geselecteerd voor de Activist competitie en wordt vertoond op het Movies that Matter Festival 2020, waar Atalya Ben-Abba als speciale gast aanwezig is.

Credits

Regisseur
Molly Stuart
Producent
Molly Stuart, Daniel Leonard Bernari
Jaartal
2019
Productieland
Israël, Palestina
Soort
Documentaire
Duur
75 minuten
Taal
Arabisch, Engels, Hebreeuws
Ondertiteling
EN
World Sales
Java Films