Orlando, My Political Biography

Paul B. Preciado

In 1928 schreef Virginia Woolf Orlando, de eerste roman waarin het hoofdpersonage van geslacht verandert. Een eeuw later besluit schrijver en trans activist Paul B. Preciado een filmbrief te sturen aan Virginia Woolf. Speels, urgent en briljant innovatief in zijn verkenning van transgenderidentiteit.

Het hoofdpersonage van Virginia Woolfs roman Orlando gaat slapen als man en wordt wakker als vrouw. ‘Geen enkel mens, sinds het begin van de wereld, heeft er ooit zo betoverend uitgezien,’ schrijft Woolf. Nu, bijna honderd jaar later, vindt de Spaanse schrijver Paul B. Preciado – de zoon van een garagehouder  en een naaister – een briljante manier om uit te drukken hoeveel de roman voor hem betekende.

Preciado organiseert een casting en verzamelt 26 hedendaagse transgender- en non-binaire mensen, van 8 tot 70 jaar oud, die Orlando belichamen. Met voice-over-mijmeringen en geënsceneerde vignettes speelt en jongleert hij met Woolfs tekst en creëert zo een modern portret van dit fictieve personage. 

Credits

Regisseur
Paul B. Preciado
Producent
Yael Fogiel, Annie Ohayon-Dekel
Jaartal
2023
Productieland
Frankrijk
Soort
Documentaire
Duur
98 minuten
Taal
Frans
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Les Films du Poisson, 24images
World Sales
The Party Film Sales