Our Land, Our Freedom

Meena Nanji, Zippy Kimundu

De Keniaanse Wanjugu Kimathi zoekt al jarenlang naar het lichaam van haar vader: de legendarische ‘Mau Mau’-leider Dedan Kimathi, die werd opgehangen door de Britse koloniale overheersers. Op haar missie ontmoet ze voormalige Mau Mau-strijders en inspirerende activisten. Haar motto: ‘Zeg de waarheid zonder angst.’

Wanjugu Kimathi is de dochter van Dedan Kimathi, de eerste leider van het Kenya Land and Freedom Army, ook wel bekend als de Mau Mau. Als kind werd Wanjugu diep geraakt door de verhalen van haar moeder Mukami – de vrouw van Dedan – over de strijd van de Mau Mau. Vanaf 1952 kwamen zij in opstand tegen landonteigeningen door de Britse koloniale heersers. In 1957 werd Dedan wegens wapenbezit door de Britten opgehangen. Zijn lichaam werd op een onbekende plek gedumpt.

In navolging van haar moeder zet Wanjugu de jarenlange zoektocht naar het lichaam van haar vader voort. Op haar queeste door Kenia ontmoet ze Mau Mau-veteranen, families van andere onteigenden en inspirerende activisten. Bovendien ontdekt ze nieuwe gruweldaden en massagraven die de Britten liever geheim hadden gehouden.  

Credits

Regisseur
Meena Nanji, Zippy Kimundu
Producent
Eliane Ferreira, Meena Nanji, Zipporah Kimundu
Jaartal
2023
Productieland
Kenia, Verenigde Staten, Portugal, Duitsland
Soort
Documentaire
Duur
100 minuten
Taal
Engels, Swahili
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Afrofilms, Twende Pictures, Muiraquitã Filmes
World Sales
First Hand Films