R

Michael Noer, Tobias Lindholm

Speelfilmdebuut van Tobias Lindholm en Michael Noer over de twintiger Rune, die tracht te overleven in een zwaarbewaakte Deense gevangenis. Meedogenloos beklemmend beeld van gevangeniscultuur, met zijn strikte pikorde, gewelddadige erecodes en geheimzinnige contracten.

Rune is een jonge Deen die na een ernstig geweldsdelict terechtkomt in een oude, zwaarbewaakte gevangenis. Hij is vastbesloten zo weinig mogelijk op te vallen en zich buiten de strijd om de macht te houden. Al de eerste dag wordt duidelijk dat dat geen optie is. Er is geen ontsnappen aan de meedogenloze gevangeniscultuur, met zijn strikte pikorde, gewelddadige erecodes en geheimzinnige contracten. Dankzij zijn handigheid weet Rune zich toch een bevoorrechte positie te verwerven.

R is geheel op locatie gefilmd in een penitentiaire inrichting en mede door de overtuigende figuranten voelt het speelfilmdebuut van regisseurs Lindholm en Noer authentiek en beklemmend. Samen maakten ze eerder een korte film en Noer toonde in twee documentaires reeds aan goed raad te weten met naturel realisme. In R wordt dat versterkt door uiterst effectief camerawerk dat de benauwende kaders van de gruizige ruimte optimaal gebruikt, en door een minimalistische, elektronische geluidsscore.

R bewijst wat eerder al bleek uit de Franse film Un prophète, die ook op het festival wordt vertoond: de gevangenisthriller is springlevend.

Credits

Regisseur
Michael Noer, Tobias Lindholm
Producent
Rene Ezra, Tomas Radoor
Jaartal
2010
Productieland
Denemarken
Soort
Fictie
Duur
99 minuten
Taal
Arabisch, Deens
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Nordisk Film Production
World Sales
TrustNordisk
Nederlandse distributeur
Filmfreak Distributie