Screwdriver

Bassam Jarbawi

Psychologische thriller over de Palestijnse Ziad, die na ruim vijftien jaar in een Israëlische gevangenis terugkeert naar Palestina. Als tiener werd hij opgepakt, en nu hij als volwassene weer zijn draai moet vinden in de maatschappij, heeft hij moeite zich aan te passen. Palestijnen zien hem als held, maar zo voelt hij zich niet. Hij betwijfelt of zijn daden ook maar enige betekenis hebben.

Als tiener werd Ziad opgepakt wegens een vermeende moord op een Israëlische kolonist. Na vijftien jaar gevangenis komt hij vrij en wordt hij ontvangen als held. Maar Ziad heeft veel moeite zichzelf als held te zien en ook lukt het hem niet goed zich aan te passen aan het ‘normale leven’. Alles is veranderd: zijn vroegere vrienden hebben nu hun eigen leven, de technologie is veranderd en hij heeft geen opleiding en geen doel. Daarnaast heeft hij te maken met trauma’s en psychologische problemen die zijn verleden en de lange opsluiting met zich meebrengen.

Regisseur Bassam Jarbawi schoot zijn eerste lange speelfilm op locatie in de Westelijke Jordaanoever en gebruikte daarvoor een bijna geheel Palestijnse filmcrew. Het resultaat is een belangwekkend onderzoek naar een onzichtbaar gevolg – de mentale impact – van het geweld en de voortdurende spanning in het Israël-Palestina-conflict.

Credits

Regisseur
Bassam Jarbawi
Jaartal
2018
Productieland
Palestina, Verenigde Staten, Qatar
Soort
Fictie
Duur
108 minuten
Taal
Arabisch, Hebreeuws
Ondertiteling
EN
World Sales
Rimsh Film