Selma

Ava DuVernay

Waargebeurd, historisch drama over de dag die de geschiedenis in ging als Bloody Sunday. In het voorjaar van 1965 houden Amerikaanse minderheden onder leiding van Martin Luther King een reeks epische protestmarsen in Selma, Alabama. Het doel is stemrecht voor alle Amerikanen, ongeacht afkomst. De eerste mars wordt met bruut geweld neergeslagen.

In 1965, ruim een eeuw na de Amerikaanse Burgeroorlog, barsten in de staat Alabama diverse protesten los. De Afro-Amerikaanse bevolking eist stemrecht voor minderheden in de Verenigde Staten. De spanningen lopen hoog op na de dood van een jonge man en de arrestatie van de Afro-Amerikaanse Annie Lee Cooper (Oprah Winfrey).

Onder leiding van Martin Luther King worden er protestmarsen georganiseerd waarbij de demonstranten van het stadje Selma naar de hoofdstad Montgomery willen lopen. Tijdens de mars, op 7 maart 1965, maakt de politie met bruut geweld een einde aan de vreedzame demonstratie. King en zijn volgelingen laten het er echter niet bij zitten en organiseren nog twee marsen op Montgomery. Met succes: een paar maanden later introduceert president Lyndon B. Johnson een nieuwe wet, waarin stemrecht voor Afro-Amerikanen wordt vastgelegd.

Credits

Regisseur
Ava DuVernay
Jaartal
2014
Productieland
Verenigd Koninkrijk
Soort
Fictie
Duur
128 minuten
Taal
Engels, Frans
Ondertiteling
NL
Productiebedrijf
Cloud Eight Films
World Sales
Paramount Pictures
Nederlandse distributeur
Entertainment One Benelux