A Separation

Asghar Farhadi

De vrouw van Nader wil samen met hem en hun dochter Termeh Iran verlaten. Ze heeft alles al geregeld en staat erop om in het buitenland een nieuw leven te beginnen. Nader heeft echter zijn bedenkingen. Hij is bezorgd over zijn vader, die dementie heeft, en wil hem niet aan zijn lot overlaten. Hij besluit daarom dat het gezin thuis moet blijven. Het conflict brengt ze voor de familierechter.

Zijn vrouw Simin is het hier niet mee eens en weigert nog langer met hem samen te wonen. Ze vertrekt naar haar moeder en laat Nader en Termeh alleen achter. Nader kan maar moeilijk met deze nieuwe situatie omgaan en huurt een jonge vrouw in om op zijn zieke vader te passen. Hij weet niet dat de nieuwe verzorgster niet alleen zwanger is, maar ook werkt zonder toestemming van haar man. Nader komt al snel terecht in een web van leugens, manipulatie en confrontaties.

Na het winnen van verschillende prijzen bij het Filmfestival Berlijn, waaronder Beste Acteur, Beste Actrice en Beste Film, won A Separation ook de Oscar én de Golden Globe voor Beste Buitenlandse film.

Credits

Regisseur
Asghar Farhadi
Producent
Asghar Farhadi
Jaartal
2011
Productieland
Iran, Frankrijk, Australië
Soort
Fictie
Duur
117 minuten
Taal
Perzisch
Ondertiteling
NL
Nederlandse distributeur
Cinéart