Seven Winters in Tehran

Steffi Niederzoll

Het verhaal van de dappere Iraanse Reyhaneh Jabbari. Toen ze 19 was, doodde Reyhaneh een man die haar dreigde te verkrachten. Haar doodstraf kan worden omgezet als de familie van het slachtoffer haar vergeeft. Voor Reyhaneh wordt dit een keuze tussen haar leven en haar waarden. 
 
Reyhaneh Jabbari’s leven veranderde voorgoed toen de man met wie ze dacht een zakenafspraak te hebben, plots de deur sloot en dreigde haar te verkrachten. Met een mes dat op tafel lag, stak Reyhaneh hem neer en vluchtte. De man overleed aan zijn verwondingen en zij werd aangeklaagd wegens moord. In een extreem oneerlijke rechtszaak – de rechter zei dat Reyhaneh zich had moeten laten verkrachten en na afloop een klacht indienen – werd Reyhaneh veroordeeld tot ‘bloedwraak’: een doodvonnis waarbij de executie wordt afgeblazen als de familie van het slachtoffer de dader vergeeft. 
 
Wat gebeurde in de jaren die volgden wordt verteld op een zowel emotionele als bloedstollende manier. Haar moeder, vader en zussen vertellen aangrijpend over hun ervaringen, en legden hun strijd om het vonnis omgezet te krijgen vast met geheim opgenomen video’s. Meest indrukwekkend zijn Reyhanehs brieven uit de gevangenis. Het zijn prachtige, aangrijpende, gevoelige brieven, waarin ze vol detail vertelt over haar leven in de gevangenis, haar celgenoten, haar herinneringen en haar overtuigingen. Zeer indrukwekkend verhaal van een Iraanse held. 

Seven Winters in Teheran was onderdeel van de Activist competitie 2023, met Shahrzad Jabbari als speciale festivalgast.

Credits

Regisseur
Steffi Niederzoll
Producent
Melanie Andernach, Knut Losen
Jaartal
2023
Productieland
Duitsland, Frankrijk
Soort
Documentaire
Duur
97 minuten
Taal
Perzisch
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
MADE IN GERMANY Filmproduktion GmbH
World Sales
Cercamon