Softie

Sam Soko

Doodziek van de corruptie en stammenhaat in de Keniaanse politiek, besluit nieuwsfotograaf Boniface Mwangi een gooi te doen naar een parlementszetel. Zijn vrouw Njeri is sceptisch, vooral als de veiligheid van de familie in gevaar komt. Intiem portret van een politieke dromer op campagne.

Boniface Mwangi vestigde zijn naam als onbevreesde nieuwsfotograaf in 2007, toen hij – tot in detail – het stammengeweld vastlegde dat volgde op de presidentsverkiezingen dat jaar. Vol walging omdat dezelfde politici die verantwoordelijk waren voor het geweld gewoon hun machtsposities behielden, wordt Mwangi steeds meer politiek actief.

‘Ik kan politici niet uitstaan,’ zegt Mwangi. Extra interessant dus om te zien hoe hij er zelf een probeert te worden. Softie volgt hem tijdens zijn onconventionele campagne voor een zetel in het parlement. Met veel fascinerende scènes achter de schermen, van mensen die geld willen in ruil voor hun stem tot angstaanjagende doodsbedreigingen. Met een glansrolletje voor de vrolijke campagnemanager Khadija, die wanhopig – en met groot komisch effect – probeert Mwangi te laten focussen. Als zijn vrouw Njeri en hun kinderen asiel krijgen in de Verenigde Staten, komt er naast zijn politieke strijd nog eentje bij: die voor het behoud van zijn huwelijk.

Softie is geselecteerd voor de Activist competitie en is als preview te zien op het Movies that Matter Festival 2020, waar Boniface Mwangi aanwezig is als speciale gast.

Credits

Regisseur
Sam Soko
Producent
Toni Kamau
Jaartal
2020
Productieland
Kenia
Soort
Documentaire
Duur
96 minuten
Taal
Engels, Swahili
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
LightBox Africa
World Sales
Eye Steel Film