Stieg Larsson: The Man Who Played With Fire

Henrik Georgsson

Intrigerend portret van de beroemde Zweedse auteur van de Millennium-trilogie, Stieg Larsson. Als onderzoeksjournalist dook Larsson in de duistere wereld van het rechts-extremisme en neonazi’s in zijn land. De film legt bloot hoe het opkomende fascisme in Zweden langzaamaan genormaliseerd raakt in de huidige politiek.

Stieg Larsson was de geestelijk vader van de zeer populaire, spannende Millennium-trilogie, waarvoor hij de tot de verbeelding sprekende hoofdpersoon Lisbeth Salander in het leven riep. Deze punkachtige meesterhacker deed in Larssons boeken – die succesvol verfilmd werden – onderzoek naar de gangen van fascisten in Zweden. Larsson baseerde dit personage voor een deel op zijn eigen ervaringen. Als onderzoeksjournalist onderzocht hij extreemrechtse bewegingen en neonazi’s in zijn land. Ook zette hij zich in voor de vrijheid van meningsuiting en een sociale democratie.

De film gaat behalve over de vermaarde, te vroeg overleden schrijver ook over het opkomende fascisme in Zweden. Aan de hand van interviews met bekenden van Larsson, nagespeelde scènes en uniek materiaal uit zijn privéarchief schetst de documentaire een interessant beeld van zijn leven en het belangrijke werk dat Larsson deed.

Credits

Regisseur
Henrik Georgsson
Jaartal
2018
Productieland
Zweden
Soort
Documentaire
Duur
100 minuten
Taal
Engels, Zweeds
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
B-Reel Films
World Sales
The Match Factory