A Story of Bones

Joseph Curran, Dominic Aubrey de Vere

Werkend voor een bedrijf dat een vliegveld bouwt op Sint-Helena, hoort de Namibische Annina Van Neel over de ontdekking van massagraven van slaafgemaakten op het eiland. Als ze zich inzet voor een waardige rustplaats, stuit ze op verzet, onverschilligheid en de hardnekkige erfenis van het kolonialisme. 
 
Het kleine eiland Sint-Helena is vermaard als de plek waar Napoleon Bonaparte zijn laatste jaren doorbracht. Napoleons (lege) graf is het middelpunt van verering en herdenkingen. Maar de verhalen van zo’n negenduizend voormalige slaafgemaakten die in de negentiende eeuw terechtkwamen in massagraven op het eiland – van wie een derde kinderen – zijn nooit verteld.  
  
Als werknemer van een bedrijf dat een vliegveld bouwde op het eiland, moest Van Neel zorgen dat de ontdekking van de graven geen vertragingen veroorzaakten. Maar haar geweten speelde op. De beenderen, samen met sieraden, kleding en haar, waren in dozen opgeslagen ‘als tijdelijke maatregel’. Naarmate de tijd verstrijkt neemt niemand er de verantwoordelijkheid voor. Geplaagd door dit historische onrecht, begint Van Neel een missie voor een waardige herdenking van deze vergeten slachtoffers. 

A Story of Bones was onderdeel van de Activist competitie 2023, met Annina Van Neel als speciale festivalgast.

Credits

Regisseur
Joseph Curran, Dominic Aubrey de Vere
Producent
Yvonne Isimeme Ibazebo
Jaartal
2022
Productieland
Verenigd Koninkrijk
Soort
Documentaire
Duur
95 minuten
Taal
Engels
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Archers Mark
World Sales
Cinephil