They Shot the Piano Player

Fernando Trueba, Javier Mariscal

Zoektocht naar de vergeten Braziliaanse bossanovapianst Francisco Tenório Jr, die in 1976 mysterieus verdween tijdens een tournee. Een geanimeerde combinatie van de viering van de bossanova, en het beklemmende verhaal van een militaire dictatuur.

Tijdens het schrijven van een boek over de Braziliaanse bossanovagekte van de jaren zestig, stuit muziekjournalist Jeff Harris op de vergeten pianist Francisco Tenório Jr. Hij gold als een van de belangrijkste jazzmusici van Brazilië, maar verdween in 1976 op raadselachtige wijze tijdens een tournee met de Braziliaanse dichter en zanger Vinicius de Moraes. Hoe meer mensen Harris ondervraagt over Tenório, hoe groter zijn fascinatie wordt. Hij is dan ook vastbesloten het mysterie van diens verdwijning op te lossen.

Daarvoor duikt hij in de donkere periode waarin militaire regimes de macht grepen in veel Zuid-Amerikaanse landen – ook in Argentinië, de plek waar Tenório in 1976 voor het laatst werd gezien. Regisseurs Javier Mariscal en Fernando Trueba (Chico & Rita) kozen opnieuw voor de animatievorm om de zoektocht van Harris vorm te geven. Een meesterzet, want het brengt een tijdperk tot leven vol kleur, opwindende muziek en optimisme over de toekomst. Maar zoals de Braziliaanse dictatuur abrupt een einde maakte aan de bloeitijd van de bossanova, zo werd ook de beste jazzpianist die het land ooit gekend had slachtoffer van politiek geweld. 

Credits

Regisseur
Fernando Trueba, Javier Mariscal
Producent
Cristina Huete
Jaartal
2023
Productieland
Spanje, Frankrijk, Peru, Nederland, Portugal
Soort
Animatie, Documentaire
Duur
104 minuten
Taal
Engels, Portugees, Spaans
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Fernando Trueba Producciones, Submarine
World Sales
Film Constellation
Nederlandse distributeur
Periscoop Film