We are Young. We are Strong.

Burhan Qurbani

Rostock, voormalige DDR, 1992. Neonazi’s bereiden een aanval voor op vluchtelingen en asielzoekers. Een omvangrijk, racistisch oproer dat bekend werd als de Nacht van Vuur. Een grootschalig sociaal drama over de transformatie van een jongeman tot nazi-activist, waarbij de filmmaker zowel het perspectief van de nazi’s toont als dat van de vluchtelingen en lokale politici.

Op 24 augustus 1992 stak in Rostock een groep relschoppers, onder gejuich van meer dan drieduizend toeschouwers, een wooncomplex in brand waar honderdvijftig Vietnamese mannen, vrouwen en kinderen woonden. De rellen werden symbolisch voor de vreemdelingenhaat in het kort daarvoor herenigde Duitsland. Regisseur Burhan Qurbani, wiens ouders van Afghanistan naar Duitsland vluchtten, reconstrueert het schokkende incident vanuit drie verschillende perspectieven, om zo het monster in de ogen te kijken.

Gedurende een dag volgt Qurbani een groepje verveelde neonazi’s, de Vietnamese Lien en de ambitieuze lokale politicus Martin, die moet kiezen tussen zijn idealen en zijn carrière. Qurbani filmde zijn ingetogen drama grotendeels in zwart-wit, wat de sombere huizenblokken een nog troostelozer aanzien geeft. Op een betekenisvol moment – wanneer de media de relschoppers verlekkerd om hun verhaal vragen – schakelt hij over op kleur.

Zonder sensatiezucht roept de regisseur een overgangstijdperk op. In het ideologische vacuüm na de val van het Oost-Duitse regime, konden destructieve krachten groeien.

Credits

Regisseur
Burhan Qurbani
Producent
Leif Alexis, Jochen Laube
Jaartal
2014
Productieland
Duitsland
Soort
Fictie
Duur
116 minuten
Taal
Duits
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
UFA Cinema
World Sales
Beta Cinema