The Whistleblower

Larysa Kondracki

Politieke klokkenluidersthriller met Rachel Weisz en Vanessa Redgrave. Een vrouwelijke agente wordt in 1999 door een beveiligingsbedrijf naar Bosnië uitgezonden en ontdekt daar een ondergrondse mensenhandelindustrie, waar zelfs de VN bij betrokken blijkt te zijn.

Wanneer Kathryn Bolkovac eind jaren negentig naar Bosnië-Herzegovina wordt uitgezonden om onder de vlag van de Verenigde Naties het vredesproces te bewaken, stuit ze al gauw op zaken die het daglicht niet kunnen verdragen. In de talrijke bordelen die het land telt werken meisjes die veelal gedwongen in de seksindustrie zijn beland. Hun paspoorten worden afgepakt en sommigen van hen worden zelfs verkocht als slaaf. Hun klanten blijken meer dan eens de VN-collega’s te zijn waar Bolkovac dagelijks mee samenwerkt. Gaandeweg ontdekt ze steeds meer vreselijke details: niet alleen blijken de hooggeplaatste ambtenaren de bordelen te bezoeken, ze zijn zelfs actief bij mensenhandel betrokken.

Regisseur Larysa Kondracki baseerde de film op het waargebeurde verhaal van beveiligingsbeambte Bolkovac, die bij de VN aan de bel trok, maar werd ontslagen voor haar openbaringen.

Credits

Regisseur
Larysa Kondracki
Jaartal
2010
Productieland
Verenigde Staten
Soort
Fictie
Duur
112 minuten
Taal
Engels, Roemeens, Russisch, Servisch
Ondertiteling
NL
Productiebedrijf
Samuel Goldwyn Company, The
World Sales
Voltage Pictures
Nederlandse distributeur
September Film Distribution