Writing With Fire

Rintu Thomas, Sushmit Ghosh

Onafhankelijkheid en moed belichaamd in de compleet vrouwelijke staf van Khabar Lahariya, een krant die helemaal wordt gerund door Dalit-vrouwen. Journalisten Meera, Suneeta en Shyamkali bieden het hoofd aan tegenstand, achterdocht en neerbuigendheid als ze verslag doen van India’s nieuws vanuit een feministisch en Dalit-perspectief.

‘In onze regio is een journalist een man uit de hogere kaste,’ zegt Meera, hoofdverslaggever bij India’s volledig vrouwelijke krant Khabar Lahariya. ‘Een vrouwelijke Dalit-journalist was ondenkbaar.’ De Dalits worden uitgesloten van India’s kastensysteem, en met name Dalit-vrouwen zijn het slachtoffer van wijdverspreid geweld en discriminatie. Toen een groep Dalit-vrouwen in 2002 Khabar Lahariya oprichtte, was de verwachting niet dat ze erg succesvol zouden worden.

Writing With Fire begint op een omslagpunt voor de krant: ze moeten ‘digitaal gaan’. We volgen verslaggever Shyamkali, die moeite heeft om te gaan met een smartphone. Haar man wilde niet dat ze zou werken, stal haar salaris en mishandelde haar. Ze moest kiezen tussen hem en haar werk – ze koos haar werk. Verslaggever Suneeta was kindarbeidster in de mijnen en doet nu zeer dapper onderzoek naar de ‘mijnenmaffia’. En Meera, die onder meer het opkomende Hindoe-nationalisme aan de kaak stelt. Ongelooflijk indrukwekkend.

Credits

Regisseur
Rintu Thomas, Sushmit Ghosh
Producent
Patty Quillin, Hallee Adelman
Jaartal
2021
Productieland
India, Oostenrijk
Soort
Documentaire
Duur
93 minuten
Taal
Hindi
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Black Ticket Films
World Sales
AUTLOOK Filmsales
Nederlandse distributeur
Amstelfilm