Ondersteunde projecten 2020

Om de vertoningen van mensenrechtenfilms wereldwijd te promoten, ondersteunt Movies that Matter jaarlijks filmprojecten in Afrika, Azië, Latijns-Amerika, het Midden-Oosten en Oost-Europa, vooral in landen met beperkte middelen en persvrijheid. Deze evenementen kunnen verschillende vormen hebben, zoals mensenrechten filmfestivals, LGBTI+ filmfestivals of mobiele bioscoopprojecten.

Ondersteunde projecten 2020

  • Argentinië – Vecine Fiorito – Festival de Cine de Derechos Humanos
    September 2021

    Het nieuwe mensenrechtenfilmfestival in Buenos Aires, Vecine Fiorito, is een gratis evenement in Villa Fiorito, een arme buurt in het zuiden van de Argentijnse hoofdstad. Het festival zal een plek te zijn voor reflectie en debat over mensenrechtenkwesties, zoals gelijkwaardigheid van man en vrouw, en discriminatie van vrouwen. Het programma bestaat uit zeven films, die in aanmerking komen voor de publieksprijs. Het festival is toegankelijk voor de gehele bevolking van Villa Fiorito, maar is met name gericht op jongeren, jonge moeders en vaders. Er is ook een vertoning speciaal gericht op kinderen. Het festival wordt georganiseerd door drie samenwerkende Argentijnse organisaties, El Hormiguero, Vecine Festival en Belleza Fiorito. In verband met de COVID-pandemie is het project verzet van maart naar september 2021.

  • Bolivia – Festival Internacional de Cine de La Paz
    Voorjaar 2021

    In 2021 zal het Boliviaanse mensenrechtenfilmfestival Under Our Skin een doorstart maken, met de nieuwe naam Festival Internacional de Cine de La Paz. Deze editie zal wederom plaatsvinden in La Paz en andere regio’s van Bolivia. Het uitgebreide filmprogramma wordt aangevuld met tal van Q&As, workshops en masterclasses, in samenwerking met lokale mensenrechtenexperts. Vertoningen vinden plaats op diverse locaties, onder meer in filmhuizen, maar ook in de openlucht. Het festival, dat zich voornamelijk richt op kwetsbare en rurale bevolkingsgroepen, wil ook nadrukkelijk mensen bereiken voor wie het bijwonen van culturele evenementen niet vanzelfsprekend is.

  • Brazilië – Mostra Taturana de Cinema – 2021 pela Democracia
    september – december 2021

    Deze tweede editie van het Taturana-mensenrechtenfilmfestival vond plaats op zes locaties in de stad Sao Paulo, waaronder culturele centra, bioscopen en openbare scholen. Met dit filmfestival wilde de organisatie de urgente dialoog over democratie en institutioneel racisme in Brazilië verbreden, met o.a. debatten met zwarte leiders en intellectuelen uit diverse vakgebieden. Verder werden 23 documentaires geselecteerd door de curatoren: 17 korte films en 6 speelfilms, allemaal van zwarte of inheemse filmmakers. Meestal geproduceerd in Brazilië, maar ook uit Portugal, Angola en Kenia. Met behulp van hun uitgebreide netwerk zorgde de organisatie voor een reizend festival door het hele land, waarbij ruimte werd gecreëerd voor dialoog met een divers publiek.

  • Colombia – online platform Films for Human Rights
    oktober 2020

    Films for Human Rights’ is een nieuw digitaal platform voor de verspreiding en vertoning van films over mensenrechten in Latijns-Amerika. De initiatiefnemers in Colombia, die ook filmfestivals organiseren, hopen met dit platform maatschappelijke betrokkenheid en internationale samenwerking te bevorderen. Gedreven door het grote aantal mensenrechtenschendingen in Colombia zet de organisatie de kracht van cinema in om het collectieve geheugen en bewustzijn te versterken. Donaties voor de online vertoningen zullen worden gebruikt om maatschappelijke projecten te steunen. De eerste versie van het platform werd gelanceerd in oktober 2020.

  • Colombia – International Environmental Film Festival of Cali (FINCALI)
    23 t/m 30 juli 2021 – Palmira, 2 t/m 14 augustus 2021 – Cali

    De 4e editie van de tweejaarlijkse FINCALI over milieukwesties vond plaats in een hybride vorm in juli en augustus 2021. Digitale filmvertoningen werden gepresenteerd via de digitale ruimte “Pantalla Verde / Green Screen”. Fysieke vertoningen vonden plaats in zalen, auditoria en in de open lucht in de steden Cali en Palmira. Na de vertoningen zijn er diverse gesprekken gevoerd met filmmakers en onderzoekers die te maken hebben met de thema’s of de productie van de films. Het festival vertoonde meer dan 50 films, waarvan 18 Colombiaanse films. In totaal woonden meer dan 9000 mensen de festivalactiviteiten van FINCALI bij.

  • Colombia – Muestra Itinerante de Cine Africano (MUICA)
    Mei 2021 – maart 2022

    MUICA is een tweejaarlijks Afrikaans Filmfestival reizend tussen Cartagena, Bogotá en Cali. De 4e editie vond zowel online als offline plaats. Uiteindelijk zijn er 20 films online vertoond en 10 discussies georganiseerd waarmee in totaal 27.388 kijkers zijn bereikt. Tussen mei 2021 en maart 2022 werden in zeven Colombiaanse steden 90 fysieke vertoningen georganiseerd, gevolgd door discussies. In elke stad vonden vertoningen plaats in bioscopen, culturele centra, bibliotheken, universiteiten, scholen en volksbuurten. Het festival werd georganiseerd door Otro Sur, een non-profitorganisatie die culturele uitwisseling tussen Afrika en Latijns-Amerika bevordert.

  • Filippijnen – Active Vista International Human Rights Film Festival
    20-26 september 2020

    In verband met de COVID-19 maatregelen werd de achtste editie van het Active Vista Human Rights Film Festival omgetoverd tot een online festival. Via platforms als Facebook, Zoom en Eventive konden zeker 50.000 bezoekers deelnemen aan het film- en debatfestival. Enkele internationale films die werden vertoond, waren The NightcrawlersThe KingmakerOn The President’s OrdersThe Cleaners en Season of the Devil. Active Vista ontwikkelt zich tot een belangrijk platform voor creatief protest en uiting van ongenoegen over de voortdurende beperkingen van burgerlijke vrijheden en rechten onder het huidige autoritaire bewind in de Filippijnen. Ook acteurs en andere celebrities verenigen zich en spraken zich tijdens het festival nadrukkelijk uit tegen de militaristische houding van het regime dat zich niets aan de rechtsstaat of mensenrechten gelegen laat liggen.

  • India – The Outsider
    september – november 2021

    Tijdens het gloednieuwe ‘The Outsider Moving Art & Film Festival’ wordt een scala aan identiteiten verkend door middel van filmvertoningen, interactieve uitvoeringen, workshops, conferenties en debatten. Hoewel India discriminatie op basis van klasse, religie of geslacht verbiedt, is de realiteit helaas anders. Het doel van het festival is bewustwording te stimuleren en ruimte te creëren voor dialoog over mensenrechtenkwesties, waaronder discriminatie op grond van geslacht, sociale ongelijkheid en godsdienstvrijheid. Door naar acht verschillende steden in Uttar Pradesh en Rajasthan te reizen, gecombineerd met tien spontane stops, verwacht dit mobiele festival een breed en divers publiek van meer dan 5000 mensen te bereiken. Het festival wordt georganiseerd door de NGO Hers is Ours.

  • Indonesië – 100% Manusia Film Festival
    3-10 december 2020

    De 4e editie van dit filmfestival over mensenrechten werd in eerste instantie enkele maanden uitgesteld, om de welbekende redenen. Uiteindelijk vond het 100% online plaats, via het platform Festival Scope. Van 3-10 december 2020 werden de films in Indonesië bijna 3000 keer bekeken; de online nagesprekken trokken ook nog eens 4000 bezoekers. 100% Manusia Film Festival (manusia betekent menselijk) wil Indonesiërs bewust maken van mensenrechten en diversiteit in de samenleving, en wil ruimte bieden voor discussie en creativiteit. Het festivalthema dit jaar was ‘Moed’, met films die mensen aanmoedigen om zich uit te spreken en op te staan voor hun rechten. Eén van die vertoonde films is bijvoorbeeld Ximei, een portret van de Chinese aidsactivist Liu Ximei, die wordt gedreven door compassie, optimisme en strijdbaarheid. Deze film won eerder de Activist Award tijdens het Movies that Matter Festival 2020.

  • Israël – Tishreen Film Festival
    maart – juni 2021

    Tishreen Film Festival, het eerste filmfestival in de Triangle Area, is een festival dat activisme aan de basis promoot en zich richt op vrouwenrechten en de Palestijns-Arabische gemeenschap die in de Triangle Area woont. Tijdens de eerste editie van hun festival in 2021 organiseerden ze 9 vertoningen in Tishreens eigen culturele ruimte, de Alternative Space, en 12 vertoningen in basis- en middelbare scholen en voor leden van de schoolparlementen. Daarnaast organiseerde het festival samen met feministische organisaties een speciale vertoning voor vrouwen in Haifa. Naast filmvertoningen werden in de Alternative Space en op scholen 18 gesprekken gevoerd met filmregisseurs, filmmakers en (juridische) experts.

  • Kazachstan – Qara Film Festival
    september 2021

    In 2021 vond de tweede editie van het Qara Film Festival plaats in Kazachstan. Het festival wil door middel van mensenrechtendocumentaires een open discussie aanzwengelen over urgente maatschappelijke kwesties. Daarbij wordt geprobeerd het Russisch en het Kazachs sprekend deel van het publiek met elkaar te verbinden. Tijdens de 2e editie van het festival werden 10 lange documentaires vertoond, zowel online als offline, waarmee in totaal meer dan 3800 bezoekers werden bereikt. Onderwerpen zijn zeer divers: van de afspiegeling van vrouwen in een patriarchale samenleving, online kindermishandeling en de milieucrisis tot en met kunstactivisme en de perceptie van schoonheid. Om het Kazachse filmproductieklimaat te versterken, werd dit jaar ook een pitching-event voor lokale filmmakers gelanceerd.

  • Kenia – Under Our Skin
    juli 2021

    Deze eerste editie van het ‘Under Our Skin International Film Festival on Human Rights’ vond plaats in de hoofdstad Nairobi in juli 2021 en nabij de kust in Kilifi in november 2021. In totaal werden 30 films vertoond in culturele hubs, universiteiten en in gemeenschappen, bijna allemaal gevolgd door paneldiscussies en Q&A’s. Het festival wist een divers publiek aan te trekken, zowel uit de middenklasse als uit de steden, studenten en jongeren en vrouwen en meisjes. Thematisch richtte het festival zich op expressie als recht, sociaal contract opnieuw gedefinieerd en onrecht door ontwerp. In de informele nederzetting Mathare werden ook vertoningen georganiseerd.

  • Mexico – Humano Film Festival
    10-13 september 2020

    Het Humano Film Festival werd in 2020 voor de tweede keer gehouden in Tijuana, een stad aan de grens tussen Mexico en de VS, die wordt bevolkt door migranten uit de hele wereld. Veel van hen hebben weinig toegang tot onderwijs, cultuur en andere basisrechten. Ondanks de corona-situatie bezochten duizenden mensen de fysieke filmvertoningen, die plaatsvonden op drie plekken in Tijuana: nabij de grensovergang, op het strand en op basketbalveldjes. Middels filmvertoningen, een workshop over filmproductie en andere activiteiten slaagde het Humano Film Festival erin om mensen te laten nadenken en discussiëren over de betekenis van mensenrechten voor henzelf en hun situatie.

  • Mexico – MICGénero
    10 september – 4 october 2020

    De 9e editie van het Mexicaanse filmfestival over gender, MICGénero, vond voor het eerst online plaats. Het festival vertoonde tal van documentaires, speelfilms en korte films over man-vrouwverhoudingen, de rol van de vrouw in de samenleving, huiselijk geweld en seksuele vrijheden. De films werden door zeker 12.000 mensen bekeken. Daarnaast bood het festival via Zoom en sociale media 35 chatsessies en debatten, 17 Q&A’s, twee paneldiscussies en een masterclass aan. Zo’n 100 publieke figuren, activisten, academici en vertegenwoordigers van ngo’s namen hieraan deel. Ondanks het online karakter van het festival, slaagde MICGénero er ook dit jaar in weer veel media-aandacht te genereren voor de films en de hiermee geagendeerde onderwerpen.

  • Moldavië – MOLDOX Bridges
    maart 2021

    MOLDOX Bridges is de spin-off van het jaarlijkse documentairefestival MOLDOX in Cahul, in het zuiden van Moldavië. Tijdens deze eerste editie zullen filmvertoningen worden georganiseerd in Ungheni, een kleine stad aan de grens met Roemenië. Door 10 tot 12 hoogwaardige documentaires in deze perifere stad te vertonen, wil MOLDOX Bridges het publieke bewustzijn en het debat over urgente sociale onderwerpen vergroten. Naast films kunnen bezoekers deelnemen aan debatten, vraag- en antwoordsessies, een fototentoonstelling en een vijfdaagse documentaire-workshop. De organisatie probeert een jong publiek te bereiken en hoopt minstens 1500 bezoekers te mogen ontvangen.

  • Niger – FIFIDHO Caravan of Awareness
    september en oktober 2020 – uitgesteld

    In Niger organiseert FIFDHO naast een mensenrechtenfilmfestival ook een mobiele-cinemaproject in 30 dorpen in de Tillabéry regio en scholen in en rondom de hoofdstad Niamey. Met de verkiezingen van december 2020 in het vooruitzicht wilde de organisatie mensen bewust maken van hun democratische rechten en vrijheden. Zeker in de rurale gebieden van Niger is omkoping en intimidatie van kiezers immers schering en inslag. Andere onderwerpen die aan de orde komen, zijn gedwongen huwelijken en het recht van meisjes op onderwijs. Door ruim een maand met mobiele cinema-apparatuur door de Tillabery regio te reizen, zoals FIFIDHO al eens eerder deed, verwachten de organisatoren ruim 45.000 mensen te bereiken. Door hevige overstromingen, de corona-pandemie en uitbarstingen van islamitisch geweld in de regio staat het project momenteel in de pauzestand.

  • Oekraïne – Filma. Feminist Film Festival
    september 2021

    Dit gloednieuwe festival in Oekraïne draait om discussie en activisme rondom feminisme en structurele discriminatie in al haar verschijningsvormen. Met (online) vertoningen van zo’n 16 films, inclusief ondertiteling en gebarentaal, zal het publiek worden uitgedaagd na te denken en te discussiëren over mensenrechten. Filma hoopt een open en inclusieve ruimte te kunnen zijn en zo het lokale publiek te inspireren om meer over dergelijke onderwerpen te praten. Men verwacht zo’n 2200 bezoekers. Ook transgender en antiracistisch activisme zullen als thema’s aan bod komen in de programmering van het festival. De ngo achter het festival streeft naar een zeer divers organisatiecomité, met vertegenwoordiging van verschillende gemarginaliseerde groepen.

  • Servië – Free Zone Belgrade Film Festival
    5–10 november 2020

    Het Free Zone Belgrade Film Festival presenteerde dit jaar maar liefst 70 films. Niet alleen in Belgrado, ook in filmhuizen in Nis en Novi Sad werden films vertoond. Dit jaar werd onder meer het nieuwe programma ‘Green Zone’ geïntroduceerd, met films over hoe de mens met de aarde omgaat. Vanwege de covid-19-maatregelen rondom vonden er tevens verschillende sessies online plaats, waaronder het workshopprogramma ‘Digital Propeller’, waarmee het festival onafhankelijke Servische filmhuizen een steuntje in de rug wilde geven. De prijs voor beste geëngageerde film in de internationale competitie ging naar de film Never, rarely, sometimes, always van de Amerikaanse regisseur Eliza Hitman.

  • Venezuela – Miradas Diversas Festival
    25 november – 19 december 2020

    De tweede editie van het Miradas Diversas Festival in Venezuela had een hybride vorm; vertoningen vonden zowel online als fysiek plaats, in filmhuizen, cultuurcentra en in de openlucht in verschillende plaatsen. Zo’n 65 geëngageerde films uit de hele wereld werden dit jaar vertoond. “Miradas Diversas” heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een zeer maatschappelijk betrokken festival, gericht op de productie en vertoning van cinema over mensenrechten. In een omgeving waarin mensenrechten allerminst zijn gewaarborgd, wil dit festival juist een broodnodig platform bieden voor open debat en vrije meningsuiting. Met hun activiteiten willen zij graag nieuwe mensen bereiken, ook in steden waar het festival tot nu toe niet actief is. Daarom heeft Movies that Matter aangeboden dit festival ook de komende jaren te ondersteunen.

  • Wit-Rusland – Film Festival
    Maart – juni 2021

    In Wit-Rusland, waar zoals bekend de democratische vrijheiden ernstig worden beperkt, is het niet veilig en gemakkelijk om filmvertoningen over mensenrechten te organiseren. Toch is dit precies wat de organisatoren van dit (anonieme) initiatief in Wit-Rusland hebben bereikt. Vertoningen vonden plaats in bioscopen en culturele centra op verschillende plaatsen in het land. In Wit-Rusland zijn de meeste media eigendom van de staat; niet-statelijke media worden streng gecontroleerd door de regering. Daarom was dit filmfestival in Wit-Rusland niet alleen en ontmoetingsplaats, maar ook een plek voor vrije, intellectuele uitwisseling en activisme. Het festival vond plaats in zes verschillende steden in Wit-Rusland en werd bezocht door ruim 1600 mensen.