Ondersteunde projecten 2021

Om vertoningen van mensenrechtenfilms wereldwijd te bevorderen, ondersteunt Movies that Matter jaarlijks filmprojecten in Afrika, Azië, Latijns-Amerika, het Midden-Oosten en Oost-Europa. Dat doen we vooral in landen met beperkte middelen, en waar persvrijheid onder druk staat. De evenementen verschillen van mensenrechtenfilmfestivals en LGBTI+-filmfestivals tot mobiele-cinemaprojecten.

Selectiecommissie

In 2021 bestond de selectiecommissie van het Movies that Matter Grant Programme uit:

  • Yoon-Shik Boxman, festival directeur CinemAsia
  • Leon Willems, directeur Free Press Unlimited
  • Will Janssen, head of business development Hivos
  • Raúl Niño Zambrano, head of film programmes Sheffield DocFest
  • Margje de Koning, artistiek directeur Movies that Matter

Ondersteunde projecten 2021

  • 25 november 2021 – 25 augustus 2022

    Mobiele-cinemaproject geleid door de Abidin Kaid Saleh-filmschool in de Sahrawi-vluchtelingenkampen. De meeste vertoonde films hebben een focus op de Westelijke Sahara. Met jaarronde filmvertoningen op scholen, in bibliotheken, bij vrouwenorganisaties en in jeugdcentra. En daarnaast activiteiten als workshops filmmaken voor gemeenschappen, ‘Mini FiSahara’-vertoningen voor kinderen, en rondetafels met leden van de gemeenschap.

    Deze editie presenteert evenementen op nieuwe locaties voor nieuwe publieksgroepen, waaronder basis- en middelbare scholen in vijf vluchtelingenkampen. Het project wil gevoelens van hopeloosheid en verlatenheid bij jongeren en kinderen omzetten in constructieve energie. Het project trekt naar schatting in totaal 9.000 bezoekers.

  • september – oktober 2021

    Het Peace for Tomorrow Film Festival presenteert een reeks vertoningen over migratie en vluchtelingen in vier verschillende Chinese steden, verdeeld over vier weekenden. De vertoningen worden georganiseerd in samenwerking met lokale filmclubs. Ze richten zich op een publiek dat steun kan verlenen aan vluchtelingengemeenschappen, journalisten, activisten en studenten. Na elke vertoning is er een debat over het onderwerp van de film met regisseurs, wetenschappers uit het veld en internationale professionals. Naar schatting wonen in totaal 1.600 bezoekers het Peace for Tomorrow Film Festival bij.

  • 10 augustus – 18 december 2021

    De 2e editie van het festival My Movie is to be in Peace combineert online, televisie- en fysieke vertoningen. De offline vertoningen zijn in vier afgelegen gemeenschappen en drie voormalige guerrillakampen (AETCR’s). De AETCR’s Los Monos (Cauca), Filipinas (Arauca) en Pondores (Guajira) ontvangen een Cinema Box for Peace, als hulpmiddel om maandelijks films te bekijken en te bespreken. De geselecteerde films draaien vooral om land en macht. Bij zowel de online en fysieke vertoningen als de tv-uitzendingen zijn er mogelijkheden voor debatten en gesprekken. My Movie is to be in Peace mikt op in totaal 10.500 bezoekers.

  • 11 – 22 november 2021

    De 3e editie van  is van 11 – 22 november 2021 in hybride vorm. Het feministische filmfestival biedt een breed scala aan activiteiten: openlucht- en bioscoopvertoningen in Quito, virtuele vertoningen, een drive-in bioscoop, Q&A’s, een stop-motion workshop, een autobiografische documentaireworkshop voor migrantenvrouwen, en een rondetafelgesprek over vrouwelijke Ecuadoraanse filmmakers. Speciale aandacht gaat uit naar vrouwen in kwetsbare situaties en vrouwen zonder internet. Het EQUIS Feminist Film Festival bereikt naar schatting 2.500 bezoekers.

  • 18 – 26 september 2021

    Het Active Vista International Human Rights Festival is een belangrijk platform voor een nieuw perspectief op sociale veranderingen in de Filipijnen, in het licht van de huidige mensenrechtensituatie in het land. Het festival wil nieuwe pleitbezorgers en publiek betrekken, en innovatieve wegen verkennen waarin mensen democratie en mensenrechten kunnen ondersteunen, beschermen en bevorderen. In september 2021 wil Active Vista een ​​hybride type festival verzorgen. Als de situatie rond covid-19 dit toelaat, wordt het Filipijnse publiek zowel online als offline betrokken bij de mensenrechtenzaak. Het festival bereikt naar schatting in totaal 10.500 bezoekers.

  • 10 januari – 4 februari 2022

    De eerste editie van het Kultura Film Festival in de Filippijnen vond plaats in de regio Noord-Luzon, in samenwerking met culturele en kunstorganisaties. Het filmfestival was een hybride festival – zowel online als offline. Het diende als platform voor open discussies over cultuur door de bril van menselijke waardigheid en mensenrechten. De films toonden verhalen van verschillende gemarginaliseerde culturen en inheemse gemeenschappen in de Filippijnen en Zuidoost-Azië. Naast filmvertoningen faciliteerde het festival film talkbacks, mensenrechtenfora, workshops en culturele vieringen. Het festival trok meer dan 12.000 mensen.

  • 25 november – 1 december

    Jakarta’s jaarlijkse 100% Manusia Film Festival presenteerde zijn 5e editie van 25 november tot 1 december 2021 in een online vorm. Het festivalthema was ‘Journey’: films, evenementen en discussies belichten de ‘reis’ die mensenrechten afleggen. Van de slachtoffers tot de activisten, en met vooral verhalen van underdogs die inspireren door hun werk voor een ​​beter leven waarin de mensheid voorop staat. Omdat het festival toegankelijk wil zijn voor alle lagen van de bevolking, zijn alle filmvertoningen en evenementen gratis. Met dit jaar een speciale focus op 100% Cinergi, een nieuw programma gericht op vertoningen voor slechthorenden, slechtzienden en gemarginaliseerde groepen. In totaal werd het festival dit jaar bezocht door 8677 online bezoekers, een stijging van 25% ten opzichte van vorig jaar.

  • juni 2022

    De tweede editie van het Triangle Human Rights Film Festival in Israël, georganiseerd door de Tishreen Association, richt zich op mensenrechtenkwesties met betrekking tot Palestijnen die in Israël wonen. Het festivalprogramma bestond uit acht speelfilms en drie korte films in Tishreen’s Alternative Space en op middelbare scholen met deelname van schoolparlementen. Na de vertoningen vonden discussies plaats met lokale activisten, regisseurs en filmmakers. Het festival was bedoeld als platform voor nieuwe contacten met organisaties en belanghebbenden in en buiten de regio. Het festival trok in totaal 800 bezoekers.

  • 15 december 2021 – 15 januari 2022

    De eerste editie van dit Malinese mensenrechtenfilmfestival wordt gehouden in vluchtelingenkampen in Bamako, en in openbare ruimtes in de steden Mopti en Timboektoe. Het festival zal werk vertonen van vijftien filmmakers uit Mali en omliggende landen – allen zijn jonger dan 40, en 50 procent zijn vrouwen. 

    Na afloop van de vertoningen van de films, die allemaal mensenrechten als onderwerp hebben, worden er debatten gehouden met burgemeesters, dorpsoudsten, kunstenaars en mensenrechtenorganisaties. Het belangrijkste doel is om gemeenschappen de kans te geven zaken die voor hen relevant zijn te bespreken vanuit verschillende invalshoeken en perspectieven. Het festival trekt naar schatting in totaal 5.000 bezoekers.

  • 15 december 2021 – 15 januari 2022

    Triq Cinima (The Road of Cinema) vond plaats in april en juni 2022. Dit filmevenement in Marokko is een reizende reeks filmvertoningen in bijna 30 verschillende steden en gemeenten in de regio Souss-Massa. De meeste vertoningen werden gevolgd door een Q&A met de regisseur en/of de protagonist(en) van de film. Het filmevenement trok een groot vrouwelijk publiek en nodigde veel vrouwelijke filmregisseurs en hoofdrolspelers uit. In totaal bereikte het filmevenement meer dan 5500 bezoekers.

  • november – december 2021

    Ecologies of Cinema, een nieuw project van Ambulante, gericht op klimaatverandering en de noodzaak voor Mexicanen om zich met dit probleem te verhouden. Het project bestond uit reizende filmprogramma’s, ondersteund door online discussies na de vertoning tijdens openluchtvertoningen in vijf Mexicaanse staten, van 3 november tot 4 december 2021. Het project creëerde bewustzijn bij een nieuw publiek en bracht inheemse activisten onder de aandacht. Alle vertoningen waren gratis en open voor het publiek. De vertoningen bereikten een totaal aantal van 1236 bezoekers, terwijl het hoofdfestival in Mexico-Stad bijna 15.000 bezoekers trok. Het Climate Story Lab was een succes: er werden belangrijke verbindingen gelegd tussen filmmakers, activisten, onderzoekers, internationale en lokale NGO’s en financiers.

  • september 2022

    De tweede editie van dit online feministische filmfestival in Oekraïne behandelt de mensenrechten vanuit intersectioneel perspectief. Het festival vertoont twintig online films (features en korte films) gedurende ten minste tien dagen, met na elke film discussie. Het programma richt zich in het bijzonder op militaire conflicten, arbeidsrecht en grassroots collectief filmmaken. Het festival biedt ondertitels en audiobeschrijvingen aan, en tijdens de discussies gebarentaal. Er worden naar schatting zo’n 3.000 bezoekers verwacht.

  • oktober 2021

    In oktober 2021 rijdt de mobiele bioscoop Area C tien dagen lang door het gebied Area C in de Jordaanvallei en Jeruzalem. Elke dag worden filmvertoningen georganiseerd op een andere plek, gevolgd door een Q&A-sessie met een filmmaker of mensenrechtenexpert over de onderwerpen uit de film. Area C Mobile Cinema wil kunst en cultuur in Area C stimuleren en een stevig platform bieden, waarbij de kracht van film wordt gebruikt om racisme, onrecht en oorlog te bestrijden. Area C Mobile Cinema bereikt naar schatting zo’n 7.000 bezoekers.

  • 12 – 17 april 2022

    De zesde editie van het Red Carpet Human Rights Film Festival stond in het teken van de mensenrechten tijdens de COVID-19 pandemie. Het gaf Palestijnse jonge filmmakers ook de gelegenheid hun films, verhalen en visie te presenteren aan een nationaal en internationaal publiek. Het festival vertoonde 43 films op de hoofdlocatie in Gaza en andere steden in Palestina. Er werden acht discussiesessies georganiseerd over onderwerpen als de bezetting en het beleg van Gaza, vrouwenrechten en illegale doodvonnissen in Gaza. Deze editie was ook bedoeld om de culturele sector in Palestina nieuw leven in te blazen en riep op tot het herstel van de bioscoopzalen in de Gazastrook, die sinds 1987 gesloten zijn. Daarom heeft de organisatie in samenwerking met de gemeente een oud theater heropend als eerste bioscoopzaal in Gaza City. Het festival trok in totaal 6000 bezoekers.

  • september – december 2021

    De 6e editie van het Aks International Minorities Festival, Film – Art – Dialogue vond plaats van 11 tot 27 december 2021 in Lahore, Karachi, Multan en Rawalpindi (Islamabad) in Pakistan. Na het succes van vorig jaar en de aanhoudende pandemie, organiseerde het festival ook het Aks OutReach-programma, waarbij 35 korte films van LGBTIQ+ uit Pakistan werden vertoond, met de nadruk op het zichtbaar maken van queer en trans-identiteit. Dit werd georganiseerd in 9 grote steden van Pakistan van september 2021 tot maart 2022. Op het hoofdfestival werden 20 vertoningen van 45 films gehouden. Bijna alle vertoningen werden gevolgd door dialoogsessies en discussies. Het festival trok ca. 3000 bezoekers, diverse lokale en internationale gasten waaronder lokale politici, kunstenaars, filmfestivalorganisatoren, journalisten en de filmindustrie.

  • 25 – 30 januari 2022

    AcceCine is een gratis festival om de mensenrechten van mensen met een beperking te bevorderen en verdedigen. Tijdens de laatste editie heeft het festival meer dan 25 films vertoond met audiodescriptie en ondertiteling. Er werden ook debatten en gesprekken georganiseerd over film, inclusie en mensenrechten. Vanwege de COVID-19-pandemie vonden de meeste activiteiten online plaats. Fysieke vertoningen werden gehouden in Cusco en Piru. Het festival bracht vier Peruaanse films in toegankelijke versies in première en in totaal bereikten ze bijna 100.000 mensen met hun online films en activiteiten.

  • 11 – 24 november 2021

    In november 2021 vond de 14e editie van het op LGBTQ+ gerichte festival Side by Side uit Sint-Petersburg plaats. Vanwege de COVID-19 situatie vond het complete festival online plaats. Gedurende 15 dagen werden 33 LGBTIQ+ films vertoond en 12 interactieve evenementen (discussies en Q&A’s) georganiseerd over thema’s als Russian Queer Filmmaking, Queerness and Disability, Body Positive, Art Activism Queer Comics, Intersex, Queerness and Media en Emigratie. Met de online editie van 2021 bereikte het Side by Side LGBT International Film Festival 2112 bezoekers, een stijging van bijna 20% ten opzichte van 2020.

  • 2 – 12 december 2021

    De derde editie van het Miradas Diversas Human Rights Film Festival in Venezuela verdubbelde zijn reikwijdte door uit te breiden van zes naar twaalf steden. In samenwerking met veel verschillende lokale organisaties en professionals presenteerde producent Gran Cine Circuit zowel online als offline vertoningen, een filmforum, lezingen, workshops en discussies ter verdediging van de mensenrechten. Dit jaar introduceerde het festival ook drie competities: Fiction Feature Film, Documentary Feature Film, en de “David Suarez” Short Film Award. Met deze competitie wil Miradas Diversas een internationale referentie worden voor producenten en filmmakers met films die impact hebben. Het festival was een groot succes met een totaal van 2300 voornamelijk lokale mensen die het festival van 2 – 12 december 2021 bijwoonden.

  • 9 22 maart 2022

    De derde editie van het Karama Yemen Human Rights Film Festival. Met het thema ‘Reclaiming Narratives’ werd talent aangemoedigd om hun stem te laten horen, ver weg van stereotypes en van misverstanden. Speciale aandacht ging naar de rechten van minderheden door verhalen en ervaringen te laten zien die vaak worden verzwegen of verwaarloosd. Tweeëntwintig korte films door internationale en Yemeense regisseurs werden online vertoond, en offline in de steden Taiz, Aden en Hadramout. In totaal trok het festival 3500 bezoekers.