Ondersteunde projecten 2021

Om vertoningen van mensenrechtenfilms wereldwijd te bevorderen, ondersteunt Movies that Matter jaarlijks filmprojecten in Afrika, Azië, Latijns-Amerika, het Midden-Oosten en Oost-Europa. Dat doen we vooral in landen met beperkte middelen, en waar persvrijheid onder druk staat. De evenementen verschillen van mensenrechtenfilmfestivals en LGBTI+-filmfestivals tot mobiele-cinemaprojecten.

Selectiecommissie

In 2021 bestond de selectiecommissie van het Movies that Matter Grant Programme uit:

 • Yoon-Shik Boxman, festival directeur CinemAsia
 • Leon Willems, directeur Free Press Unlimited
 • Will Janssen, head of business development Hivos
 • Raúl Niño Zambrano, senior programmeur IDFA
 • Margje de Koning, artistiek directeur Movies that Matter

Ondersteunde projecten 2021

 • China - Peace for Tomorrow Film Festival
  september – oktober 2021

  Het Peace for Tomorrow Film Festival presenteert een reeks vertoningen over migratie en vluchtelingen in vier verschillende Chinese steden, verdeeld over vier weekenden. De vertoningen worden georganiseerd in samenwerking met lokale filmclubs. Ze richten zich op een publiek dat steun kan verlenen aan vluchtelingengemeenschappen, journalisten, activisten en studenten. Na elke vertoning is er een debat over het onderwerp van de film met regisseurs, wetenschappers uit het veld en internationale professionals. Naar schatting wonen in totaal 1.600 bezoekers het Peace for Tomorrow Film Festival bij.

   

 • Colombia- My Movie is to be in Peace
  10 augustus – 18 december 2021

  De 2e editie van het festival My Movie is to be in Peace combineert online, televisie- en fysieke vertoningen. De offline vertoningen zijn in vier afgelegen gemeenschappen en drie voormalige guerrillakampen (AETCR’s). De AETCR’s Los Monos (Cauca), Filipinas (Arauca) en Pondores (Guajira) ontvangen een Cinema Box for Peace, als hulpmiddel om maandelijks films te bekijken en te bespreken. De geselecteerde films draaien vooral om land en macht. Bij zowel de online en fysieke vertoningen als de tv-uitzendingen zijn er mogelijkheden voor debatten en gesprekken. My Movie is to be in Peace mikt op in totaal 10.500 bezoekers.

   

 • Ecuador - EQUIS Feminist Film Festival
  11 – 22 november 2021

  De 3e editie van  is van 11 – 22 november 2021 in hybride vorm. Het feministische filmfestival biedt een breed scala aan activiteiten: openlucht- en bioscoopvertoningen in Quito, virtuele vertoningen, een drive-in bioscoop, Q&A’s, een stop-motion workshop, een autobiografische documentaireworkshop voor migrantenvrouwen, en een rondetafelgesprek over vrouwelijke Ecuadoraanse filmmakers. Speciale aandacht gaat uit naar vrouwen in kwetsbare situaties en vrouwen zonder internet. Het EQUIS Feminist Film Festival bereikt naar schatting 2.500 bezoekers

   

 • Filipijnen - Active Vista International Human Rights Film Festival
  18 – 26 september 2021

  Het Active Vista International Human Rights Festival is een belangrijk platform voor een nieuw perspectief op sociale veranderingen in de Filipijnen, in het licht van de huidige mensenrechtensituatie in het land. Het festival wil nieuwe pleitbezorgers en publiek betrekken, en innovatieve wegen verkennen waarin mensen democratie en mensenrechten kunnen ondersteunen, beschermen en bevorderen. In september 2021 wil Active Vista een ​​hybride type festival verzorgen. Als de situatie rond covid-19 dit toelaat, wordt het Filipijnse publiek zowel online als offline betrokken bij de mensenrechtenzaak. Het festival bereikt naar schatting in totaal 10.500 bezoekers.

 • Indonesië – 100% Manusia Film Festival
  25 november – 1 december

  Jakarta’s jaarlijkse 100% Manusia Film Festival presenteert zijn 5e editie van 25 november tot 1 december 2021 in een hybride vorm. Het festivalthema dit jaar is ‘Journey’: films, evenementen en discussies belichten de ‘reis’ die mensenrechten afleggen. Van de slachtoffers tot de activisten, en met vooral verhalen van underdogs die inspireren door hun werk voor een ​​beter leven waarin de mensheid voorop staat. Omdat het festival toegankelijk wil zijn voor alle lagen van de bevolking, zijn alle filmvertoningen en evenementen gratis. Met dit jaar een speciale focus op 100% Cinergi, een nieuw programma gericht op vertoningen voor slechthorenden, slechtzienden en gemarginaliseerde groepen. In totaal worden er zo’n 8.000 bezoekers verwacht op het festival.

   

 • Mexico – Ecologies of Cinema
  november – december 2021

  Ecologies of Cinema, een nieuw project van Ambulante, richt zich op klimaatverandering en de noodzaak voor Mexicanen om zich met dit probleem bezig te houden. Het project bestaat uit twee reizende filmprogramma’s, ondersteund door discussies. De vertoningen zijn in de openlucht in vijf Mexicaanse staten, van 3 november – 4 december 2021. Het project wil bewustzijn creëren bij een nieuw publiek, en inheemse activisten in de kijker zetten. Alle vertoningen zijn gratis en open voor het publiek. De fysieke vertoningen trekken naar verwachting 1.500 tot 2.600 bezoekers per keer. Naar schatting 600 tot 1.000 bezoekers stemmen per keer af op de online evenementen.

 • Pakistan – AKS International Minorities Festival
  september – december 2021

  De 5e editie van het AKS International Minorities Festival in Pakistan is een hybride evenement. Er zijn filmvertoningen in drie grotere steden (Lahore, Islamabad en Karachi) en vele online vertoningen, universitaire en educatieve vertoningen, en een mobiele bioscoop in openbare ruimtes. De vertoningen worden gevolgd door discussies en dialoogevenementen. Het festival wil een veilige ruimte creëren voor minderheden en gemarginaliseerde gemeenschappen in heel Pakistan, zoals de LGBTQI+-gemeenschap. Het recht op liefde en gezondheid en de #MeToo-beweging zijn enkele van de thema’s dit jaar. Het AKS International Minorities Festival trekt naar schatting in totaal 3.000 bezoekers.

 • Palestina – Area C Mobile Cinema
  oktober 2021

  In oktober 2021 rijdt de mobiele bioscoop Area C tien dagen lang door het gebied Area C in de Jordaanvallei en Jeruzalem. Elke dag worden filmvertoningen georganiseerd op een andere plek, gevolgd door een Q&A-sessie met een filmmaker of mensenrechtenexpert over de onderwerpen uit de film. Area C Mobile Cinema wil kunst en cultuur in Area C stimuleren en een stevig platform bieden, waarbij de kracht van film wordt gebruikt om racisme, onrecht en oorlog te bestrijden. Area C Mobile Cinema bereikt naar schatting zo’n 7.000 bezoekers.

 • Rusland – Side by Side LGBT International Film Festival
  11 – 24 november 2021

  In november 2021 is de 14e editie van het op LGBTQ+ gerichte festival Side by Side in Sint-Petersburg. Het festival heeft een gevestigd publiek, maar de focus ligt dit jaar vooral op de ontwikkeling van online publiek. Daarom wordt het festival aangevuld met online filmvertoningen en discussies, toegankelijk in de hele Russische Federatie. Naast de filmvertoningen en festivalevenementen worden er veel nevenprojecten en activiteiten georganiseerd, zoals online columns en podcasts, om de impact en het bereik te maximaliseren. Het Side by Side LGBT International Film Festival verwacht in totaal 4.000 bezoekers, met een online bereik van ca. 3 – 4 miljoen.

 • Venezuela – Miradas – Human Rights Film Festival
  2 – 12 december 2021

  Het Miradas Diversas Human Rights Film Festival in Venezuela verdubbelt deze 3e editie zijn omvang door uit te breiden van zes naar twaalf steden. In samenwerking met verschillende lokale organisaties en professionals presenteert producent Gran Cine Circuit zowel online als fysieke vertoningen, een filmforum, lezingen, workshops en discussies om de verdediging van mensenrechten te bevorderen. Dit jaar introduceert het festival drie competities: Fiction Feature Film, Documentary Feature Film en de ‘David Suarez’ Short Film Award. Met deze competities wil Miradas Diversas een internationaal ijkpunt worden voor producenten en filmmakers van films die impact hebben. Van 2 t/m 12 december 2021 worden in totaal 3.000 bezoekers verwacht.

 • We steunden ook een ander festival, dat om veiligheidsredenen anoniem blijft.