Ondersteunde projecten 2021

Om de vertoningen van mensenrechtenfilms wereldwijd te promoten, ondersteunt Movies that Matter jaarlijks filmprojecten in Afrika, Azië, Latijns-Amerika, het Midden-Oosten en Oost-Europa, vooral in landen met beperkte middelen en persvrijheid. Deze evenementen kunnen verschillende vormen hebben, zoals mensenrechten filmfestivals, LGBTI+ filmfestivals of mobiele bioscoopprojecten. In 2021 ondersteunen we de volgende projecten:

 

China – Peace for Tomorrow Film Festival

september – oktober 2021

Het Peace for Tomorrow Film Festival presenteert een reeks van vier weekenden met vertoningen over migratie en vluchtelingen in vier verschillende Chinese steden. De vertoningen worden georganiseerd in samenwerking met lokale filmclubs en richten zich op een publiek dat vluchtelingengemeenschappen, journalisten, activisten en studenten kan steunen. Na elke vertoning is er een debat over het onderwerp van de film met regisseurs, wetenschappers uit het veld en internationale professionals. Naar schatting zullen in totaal 1.600 bezoekers het Peace for Tomorrow Film Festival bijwonen.

 

Colombia – My Movie is to be in Peace

10 augustus – 18 december 2021

De 2e editie van het My Movie is to be in Peace festival wil online, televisie en offline vertoningen combineren. De offline vertoningen zullen plaatsvinden in vier perifere gemeenschappen en drie voormalige guerrillakampen (AETCR’s). De drie AETCR’s Los Monos (Cauca), Filipinas (Arauca) en Pondores (Guajira) ontvangen een Cinema Box for Peace, elk als hulpmiddel om maandelijks films te bekijken en te bespreken. De films die zijn geselecteerd draaien vooral om land en macht. Zowel online, met de tv-uitzending als offline zullen er mogelijkheden zijn voor debatten en gesprekken. Het My Movie is to be in Peace festival mikt op een totaal aantal van 10.500 bezoekers.

 

Ecuador – EQUIS Feminist Film Festival

11 – 22 november 2021

De 3e editie van EQUIS vindt plaats van 10 – 21 november 2021 in hybride vorm. Het feministische filmfestival biedt een breed scala aan activiteiten: openlucht- en bioscoopvertoningen in Quito, virtuele vertoningen, een drive-in bioscoop, Q&A’s, een stop-motion workshop en een autobiografische documentaire workshop voor migrantenvrouwen; en een rondetafelgesprek over vrouwelijke Ecuadoraanse filmmakers. Speciale aandacht gaat uit naar vrouwen in kwetsbare situaties en vrouwen zonder internet. Het EQUIS Feminist Film Festival zal naar schatting 2.500 bezoekers bereiken.

 

Filipijnen – Active Vista International Human Rights Film Festival

18 – 26 september 2021

Het Active Vista International Human Rights Festival dient gezien de huidige mensenrechtensituatie in de Filipijnen als een belangrijk platform om het perspectief op sociale veranderingen te hervormen. Het festival heeft tot doel nieuwe pleitbezorgers en publiek te betrekken en innovatieve wegen te verkennen voor mensen om deel te nemen aan de ondersteuning, bescherming en bevordering van mensenrechten en democratie. In september 2021 is Active Vista van plan om een ​​hybride type festival te organiseren – waarbij zowel online als offline ruimtes (als de Covid-19-pandemie dit toelaat) worden gebruikt om het Filipijnse publiek te betrekken bij de mensenrechtenzaak. Het festival bereikt naar schatting in totaal 10.500 bezoekers.

 

Indonesië – 100% Manusia Film Festival

25 november – 1 december

Jakarta’s jaarlijkse 100% Manusia Film Festival presenteert zijn 5e editie van 25 november tot 1 december 2021 in een hybride formaat. Het festivalthema van dit jaar is ‘Journey’ en films, niet-filmevenementen en discussies belichten de reis van de implementatie van mensenrechten in verschillende aspecten. Van de slachtoffers tot de activist, tot de verhalen van underdogs die het publiek inspireren door hun inspanningen om een ​​beter leven te creëren en de mensheid voorop te stellen. Omdat het festival toegankelijk wil zijn voor alle lagen van de bevolking, zijn alle filmvertoningen en randevenementen gratis. Dit jaar ligt een speciale focus op 100% Cinergi, een nieuw programma dat zich richt op vertoningen voor slechthorenden, slechtzienden en gemarginaliseerde groepen. In totaal worden er zo’n 8.000 bezoekers verwacht op het festival.

 

Mexico – Ecologies of Cinema

november – december 2021

Ecologies of Cinema, een nieuw project van Ambulante, richt zich op klimaatverandering en de noodzaak voor Mexicanen om zich met dit probleem te verhouden. Het project bestaat uit twee reizende filmprogramma’s, ondersteund door discussies na de vertoning tijdens openluchtvertoningen in vijf Mexicaanse staten, van 3 november – 4 december 2021. Het project heeft tot doel bewustzijn te creëren bij een nieuw publiek en inheemse activisten in de kijker te zetten. Alle vertoningen zijn gratis en open voor het publiek. De offline vertoningen zullen naar verwachting 1.500 tot 2.600 bezoekers trekken, terwijl naar schatting 600 tot 1.000 bezoekers per online evenement af zullen stemmen.

 

Pakistan – AKS International Minorities Festival

september – december 2021

De 5e editie van het AKS International Minorities Festival in Pakistan zal een hybride evenement zijn met zowel filmvertoningen in drie grotere steden (Lahore, Islamabad en Karachi) als vele digitale vertoningen, universitaire en educatieve vertoningen, en een mobiele bioscoop in openbare ruimtes. De vertoningen worden gevolgd door discussies en dialoogevenementen. Het festival wil een veilige ruimte creëren voor minderheden en gemarginaliseerde gemeenschappen in heel Pakistan, zoals de LGBTQI+-gemeenschap. Het recht op liefde, gezondheid en #metoo zijn enkele van de thema’s waar het programma zich dit jaar op zal richten. Het AKS International Minorities Festival trekt naar schatting in totaal 3.000 bezoekers.

 

Palestina – Area C Mobile Cinema

oktober 2021

In oktober 2021 rijdt de mobiele bioscoop Area C tien dagen lang door Area C van de Jordaanvallei en Jeruzalem. Elke dag worden filmvertoningen georganiseerd in een ander gebied, gevolgd door een Q&A sessie met een relevante filmmaker of mensenrechtenexpert over de onderwerpen die in de film aan de orde komen. Area C Mobile Cinema wil kunst en cultuur in Area C stimuleren en een stevig platform bieden, waarbij de kracht van film wordt gebruikt om racisme, onrecht en oorlog te bestrijden. Area C Mobile Cinema zal naar schatting zo’n 7.000 bezoekers bereiken.

 

Rusland – Side by Side LGBT International Film Festival

11 – 24 november 2021

In november 2021 vindt de 14e editie van het op LGBTQ+ gerichte festival Side by Side plaats in Sint-Petersburg. Het festival heeft een gevestigd publiek, maar de focus ligt dit jaar vooral op de ontwikkeling van online publiek. Daarom zal het festival worden aangevuld met online filmvertoningen en discussies, toegankelijk in de hele Russische Federatie. Naast de filmvertoningen en festivalevenementen worden er veel nevenprojecten en activiteiten zoals online columns en podcasts georganiseerd om de impact en het bereik te maximaliseren. Het Side by Side LGBT International Film Festival verwacht in totaal 4.000 bezoekers, met een mediabereik van ca. 3 – 4 miljoen.

 

Venezuela – Miradas – Human Rights Film Festival

2 – 12 december 2021

De 3e editie van het Miradas Diversas Human Rights Film Festival in Venezuela zal zijn omvang verdubbelen door uit te breiden van zes naar twaalf steden. In samenwerking met veel verschillende lokale organisaties en professionals presenteert Gran Cine Circuit zowel online als offline vertoningen, een filmforum, lezingen, workshops en discussies ter bevordering van de verdediging van mensenrechten. Dit jaar introduceert het festival drie competities: Fiction Feature Film, Documentary Feature Film en de “David Suarez” Short Film Award. Met deze competitieve wending wil Miradas Diversas een internationale referentie worden voor producenten en filmmakers met films die impact hebben. Van 2 t/m 12 december 2021 worden in totaal 3.000 bezoekers verwacht.

 

We steunden ook een ander festival dat om veiligheidsredenen anoniem blijft.

 

Selectiecommissie

In 2021 bestond de selectiecommissie van het Movies that Matter Grant Programme uit:

  • Yoon-Shik Boxman, festival directeur CinemAsia
  • Leon Willems, directeur Free Press Unlimited
  • Will Janssen, head of business development Hivos
  • Raúl Niño Zambrano, senior programmeur IDFA
  • Margje de Koning, artistiek directeur Movies that Matter