6 films over klimaat en activisme

Amsterdam, 29-01-2024

De filmvertoningen van Deep Rising in ons On Tour programma zijn voorbij. Wil je na On Tour meer films over dit onderwerp zien? Bekijk dan deze tiplijst!

Deep Rising toont de nadelige impact van diepzee mijnbouw op ons milieu, onze ecosystemen en verschillende inheemse gemeenschappen. Het verhaal ontvouwt zich als een boeiende verkenning van de geopolitieke, zakelijke en wetenschappelijke krachten die een rol spelen bij de uitgebreide winning van metalen uit de oceaanbodem, die als essentieel worden beschouwd om te voldoen aan de vraag naar de huidige technologie van elektrische batterijen. Terwijl extractieve conglomeraten hun investeringen verplaatsen van olie en gas naar diepzee mijnbouw, zet Deep Rising aan tot reflectie over waarom we niet de ontwikkeling van overvloedige hulpbronnen prioriteren om aan onze groeiende energiebehoeften te voldoen. De film dient als een aangrijpende herinnering dat de zeebodem het gedeelde erfgoed van de mensheid is, met nadruk op de dringende noodzaak om verantwoorde beslissingen te nemen voor toekomstige generaties.

De spanning tussen economische belangen en degenen die pleiten voor milieubescherming staat centraal in Deep Rising. In de loop der jaren heeft Movies that Matter talloze films vertoond die klimaatkwesties en activisme behandelen. Door boeiende verhalen en visueel opvallende vertellingen verkennen deze films de complexiteit van de strijd tegen machtige economische belangen. Vanaf de frontlinies van protesten tot in het hart van oude landschappen wordt de camera een instrument om zowel de verwoestingen veroorzaakt door klimaatverandering vast te leggen als de ontembare geest van degenen die vastbesloten zijn hun land te beschermen.

Wij hebben een lijst gemaakt van films die gedraaid hebben op een van onze festivaledities die het onderwerp van klimaat en activisme duiden vanuit verschillende contexten en landen. De films in deze lijst dagen uit tot nadenken, waarbij ze ons aansporen om onze rol in de voortdurende strijd voor een duurzame toekomst in twijfel te trekken en uiteindelijk ons oproepen tot actie in het gezicht van een van de grootste uitdagingen van onze tijd.

Anote’s Ark 

Matthieu Rytz | Vimeo on Demand | MtMF18

In Oceanië, op een van de meest afgelegen plekken ter wereld, ligt de eilandenstaat Kiribati. Het leven van mensen en dieren wordt er ernstig bedreigd door de rap stijgende zeespiegel als gevolg van de klimaatverandering. Voor president Tong begint een race tegen de klok om de bevolking in veiligheid te brengen.

The Borneo Case

Erik Pauser, Dylan Williams | Vimeo on Demand | MtMF17

Verontrustende docu over hoe ’s werelds oudste regenwoud, in Borneo, stukje bij beetje wordt omgehakt om plaats te maken voor dammen en palmolieplantages. De makers filmden de kaalslag gedurende 25 jaar en volgden daarbij activist Mutang. Hij groeide op in de jungle en voert al jaren actie tegen de houtkap en het corrupte bestuur van Maleisië.

How to Blow Up a Pipeline

Daniel Goldhaber | PiclGoogle Play | MtMF23

Een groep jonge milieuactivisten, allemaal met hun eigen verhaal, treffen voorbereidingen om een oliepijplijn in Texas op te blazen. Zenuwslopende, ingenieus geconstrueerde thriller van regisseur Daniel Goldhaber. Gebaseerd op Andreas Malms controversiële non-fictieboek met dezelfde titel, dat sabotage beschrijft als noodzakelijke vorm van klimaatactivisme.

The Territory

Alex Pritz | Disney+ | MtMF22

Het kleine en krimpende inheemse volk Uru-eu-wau-wau in het Amazonegebied wordt bedreigd door landpikkers. Ze kiezen de 18-jarige Bitaté als hun leider, en samen met activiste Neidinha is hij vastbesloten zich niet zomaar gewonnen te geven. Maar als Jair Bolsonaro president wordt, krijgen de vijandige krachten vrij spel.

Thank you for the Rain

Julia Dahr | Thank you for the Rain.com | MtMF18

Vijf jaar geleden begon de Keniaanse boer Kisilu met het vastleggen van zijn leven met de camera die hij kreeg van de Noorse filmmaker Julia Dahr. Het resultaat is een opmerkelijke documentatie van de gevolgen van klimaatverandering in zijn leefomgeving.

Uma: A Water Crisis In Bolivia

Ana Llacer | Vimeo On Demand | MtMF21

Drie inheemse gemeenschappen in de hooglanden van Bolivia nemen het op tegen de mijnbouwbedrijven die hun water vervuilen. Ze eisen compensatie en volledige informatie, maar de mijnbouwers hebben de steun van de overheid en kunnen ogenschijnlijk straffeloos hun gang gaan. Een verhaal van verzet, moed en de strijd voor rechtvaardigheid.

*Sommige films zijn mogelijk niet beschikbaar via de bovenstaande links als je je buiten Nederland bevindt.