6 filmtips over privacy en surveillance

Amsterdam, 01-12-2023

De filmvertoningen van Total Trust in ons On Tour programma voor de maand november zijn afgelopen.

Maar wat de film ons leert over de gevaren van surveillance technologie en de schending van privacy is relevanter dan ooit. Technologische ontwikkelingen zoals smart camera’s, drones en apps die data op smartphones verzamelen, spelen een steeds grotere rol in ons dagelijks leven en kunnen steeds gedetailleerder onze levens vastleggen. Het gebruik van dit soort technologieën door overheidsinstanties en bedrijven wordt vaak gerechtvaardigd als bescherming van zowel de openbare veiligheid als cyberveiligheid. Maar de negatieve gevolgen voor onze privacy kunnen groot zijn op het moment dat onze gegevens in de verkeerde handen vallen.

Total Trust luidt de noodklok over het toenemende gebruik van surveillance instrumenten met China als voorbeeld. Maar het probleem speelt in landen over de hele wereld, ook in democratisch bestuurde landen. Het begrijpen van de gevaren van surveillance is belangrijk als we willen voorkomen dat basisrechten zoals privacy en vrijheid van meningsuiting in het geding komen.

Wij hebben een lijst gemaakt van films die gedraaid hebben op een van onze festivaledities, maar die bovendien het onderwerp van privacy en surveillance duiden vanuit verschillende contexten, landen, en zelfs tijden. Op deze manier hopen we iets te bieden aan diegenen die na een vertoning van Total Trust geïnspireerd zijn geraakt om meer te leren over dit onderwerp, of aan andere geïnteresseerden.

Black Code

Nicholas de Pencier | Google Play | MtMF17

De vrijheid die internet en sociale media hebben gebracht voor de onderdrukten van deze wereld is van onschatbare waarde. Maar die vrijheid heeft ook een keerzijde. Het web is één grote verzamelbak van persoonlijke informatie en dus koren op de molen van onderdrukkende regimes. Van Tibet tot Syrië toont deze docu de rol van het web in de strijd voor democratie en vrijheid wereldwijd.

Coded Bias

Shalini Kantayya | Netflix | MtMF21

Een grondige kijk op hoe algoritmes, kunstmatige intelligentie en Big Data ons leven steeds meer regeren – en op hoe we kunnen terugvechten. Coded Bias is een meeslepende wake-up call, met belangrijke bijdrages van een paar van de meest inspirerende en indrukwekkende wetenschappers, activisten en denkers in het veld.

The Dissident

Bryan Fogel | Pathé Thuis | MtMF21

Thrillerachtige documentaire over de carrière van, en moord op, de Saudische journalist Jamal Khashoggi. Geregisseerd door Oscar-winnaar Bryan Fogel (Icarus), met tot dusver onbekende beelden van surveillancecamera’s en ander nieuw bewijsmateriaal. Met onder anderen Khashoggi’s verloofde Hatice Cengiz, mededissidenten, en Turkse politieagenten en aanklagers die werkten aan de zaak.

The Feeling of Being Watched

Assia Boundaoui | Vimeo On Demand | MtMF19

Wanneer journalist Assia Boundaoui de geruchten over surveillance in haar Arabische wijk in Chicago onderzoekt, stuit ze op een gigantisch, langdurig antiterrorismeonderzoek van de FBI. Hoe dieper ze graaft, des te meer ze te weten komt over de verregaande impact van de griezelige ‘Operation Vulgar Betrayal’ op de levens van haar familie en buurtgenoten.

Martin Luther King vs. The FBI

Sam Pollard | Prime VideoMtMF22

Deze documentaire toont hoe een voorvechter van de Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging, Martin Luther King Jr., door de FBI weggezet werd als gevaar voor de samenleving. Het maakt inzichtelijk hoe racisme en angst binnen de Amerikaanse samenleving Kings strijd voor gelijkheid dwarsboomden.

Square-Eyed 

Laure Massiet du Biest, Louison Assié | Vimeo | MtMF22

Een groep inwoners van Marseille verzet zich tegen de toename van beveiligingscamera’s in de straten van de Franse stad. Voorbijgangers worden verdachten en op elke hoek van de staat wordt men in de gaten gehouden. De groep bewoners probeert te begrijpen wat deze camera’s precies moeten vastleggen. Vinden zij een manier om deze staatscontrole te slim af te zijn en een nieuwe vorm van weerstand creëren?

*Sommige films zijn mogelijk niet beschikbaar via de bovenstaande links als je je buiten Nederland bevindt.