Nieuws

Iraanse filmmaker en Berlinale winnaar Mohammad Rasoulof krijgt uitreisverbod

Movies that Matter zet zich jaarrond in voor mensenrechtenfilms en –festivals in landen waar deze rechten onder druk staan. Dit artikel illustreert het belang van deze inzet aan de hand van het recente nieuws van Mohammad Rasoulof’s Iraanse uitreisverbod. door Maaike van Voorst Vader 11 mei, 2023

Iraanse autoriteiten hebben bekend gemaakt dat de Iraanse filmmaker en Berlinale winnaar Mohammad Rasoulof zijn eigen land niet meer uit mag. Dit nieuws volgt kort na de opheffing van het reisverbod van de Iraanse regisseur Jafar Panahi.

In juli vorig jaar werden Mohammad Rasoulof, collega Mostafa Al-Ahmad en regisseur Jafar Panahi al gearresteerd wegens het plaatsen van kritische posts op sociale media. In 2010 hebben Rasoulof en Panahi ook al opgesloten gezeten in hun eigen huis wegens het ‘filmen zonder vergunning’ en mochten de twee filmmakers al jaren niet meer naar het buitenland afreizen.

Rasoulof en Panahi zijn afgelopen februari vrijgelaten uit de beruchte Evin-gevangenis in Tehran waar zij sinds juli 2022 hebben vastgezeten. In deze gevangenis is Reyhaneh Jabbari, opgepakt en in de gevangenis gezet op haar 19e, geëxecuteerd. De film Seven Winters in Tehran blikt terug op het verhaal van Reyhaneh en toont de hartverscheurende strijd van haar moeder en gezin tegen haar veroordeling. De film won tijdens ons festival afgelopen maart in het bijzijn van Shahrzad Jabbari, Reyhanheh’s zus, de Activist Award.

Shahrzad Jabbari neemt de Activist Documentary Award in ontvangst. Foto: Eelkje Colmjon.

De voortzetting van de censurerende acties van de Iraanse overheid tegen de Iraanse filmindustrie illustreren het voortdurende belang van de focus op Iraanse filmmakers en films. Dit jaar stond het Movies that Matter Festival dan ook in het teken van Iran. Filmmakers met Iraanse roots Nafiss Nia, Maryam Ebrahimi en Ali Asgari, tevens de hoofdgasten van de festivaleditie van dit jaar, onderstreepten dit belang tijdens de Industry Masterclass: Take on Iran. Zij spraken over het belang van het behouden van je creatieve stem wanneer je onder politieke druk staat. Ook vertoonden wij enkele klassieke Iraanse films, waaronder Taxi Tehran van regisseur Jafar Panahi. In de film rijdt een taxi door de kleurrijke straten van Teheran. De chauffeur, gespeeld door Jafar Panahi, interviewt de passagiers in zijn taxi en filmt de ziel van de Iraanse samenleving tijdens deze komische rit. Het was Panahi toen al verboden het land te verlaten, hij heeft zijn derde film dan ook clandestien het land uitgesmokkeld.

Taxi Teheran (Jafar Panahi, 2015)

De International Coalition voor Filmmakers at Risk roept Iran op om het reisverbod van Mohammad Rasoulof op te heffen en roept alle filminstituten wereldwijd op om duidelijke steun aan deze Iraanse filmmakers uit te spreken. Bij de uitreiking van de Activist Award aan Shahrzad Jabbari verkondigde zij dan ook dat ‘‘the worst thing you can do for Iran is be silent’’. Met ons festival geven wij Iraanse filmmakers dan ook graag een platform om niet stil te hoeven zijn. Festivals zoals het Movies that Matter Festival kunnen fungeren als een internationale druk op Iran en stellen Iraanse filmmakers in staat om hun creatieve stem te blijven gebruiken.

Take on Iran Masterclass met o.a. Maryam Ebrahimi en Nafiss Nia. Foto: Eelkje Colmjon.