Om de vertoning van mensenrechtenfilms wereldwijd te stimuleren, biedt Movies that Matter subsidies aan mensenrechtenfilmevenementen in Afrika, Azië, Latijns-Amerika, het Midden-Oosten en Oost-Europa, vooral in landen met beperkte middelen en waar de persvrijheid in het geding is. Deze evenementen kunnen verschillende vormen aannemen, zoals mensenrechtenfilmfestivals, LGBTQIA+-filmfestivals en mobiele filmprojecten. Bekijk hieronder de geweldige initiatieven uit de tweede aanvraagronde van dit jaar.
Organiseer je soortgelijke evenementen en ben je nog op zoek naar financiering? Schrijf je in voor onze Industry nieuwsbrief of volg ons op Instagram om op de hoogte te blijven wanneer de volgende oproep voor projectvoorstellen wordt geopend.
De zesde editie van het tweejaarlijkse MUICA African Film Festival zal plaatsvinden in drie Colombiaanse steden: Cartagena, Bogotá en Cali. Het festival biedt een selectie van 20-30 films, waaronder werken uit verschillende Afrikaanse regio's, van niet-Afrikaanse filmmakers en van de Afrikaanse diaspora. De komende editie wordt uitgebreid naar twee extra kuststeden, Buenaventura en Tumaco. Daarnaast bieden nieuwe samenwerkingsverbanden met festivals in Kenia en Senegal toegang tot films uit deze regio's. Het festival zal in totaal naar schatting 8.000 bezoekers trekken.
Les Rendez-vous du Vendredi is een wekelijks initiatief van het Centre Yennenga om de filmcultuur in Senegal nieuw leven in te blazen en het publiek opnieuw in contact te brengen met de Afrikaanse cinema. Elke vertoning gaat gepaard met boeiende activiteiten zoals interactieve discussies, praktische workshops en open debatten. Het initiatief zal naar schatting in totaal 1.800 bezoekers trekken.
Het Freedom Films Festival wordt gehouden in Yabous, de enige overgebleven professionele Arabische bioscoop in Jeruzalem, en duurt twee weken. Het festival biedt overdag filmvertoningen voor kinderen en 's avonds voor een breder publiek. Elke vertoning wordt gevolgd door discussiepanels, aangevuld met een kunsttentoonstelling met als thema mensenrechten. De tentoonstelling sluit aan bij de thema's van de films en toont werk van kunstenaars die opkomen voor mensenrechten, vrijheid van meningsuiting, gelijkheid en rechtvaardigheid. Het festival zal in totaal naar schatting 1100 - 1520 bezoekers trekken.
De zesde editie van dit tweejaarlijkse milieufilmfestival in Cali, Colombia, richt zich op urgente kwesties zoals de klimaatcrisis, energie-exploitatie, biodiversiteit en territoriale rechten. Het festival heeft een hybride opzet, met zowel een online platform als persoonlijke vertoningen. Naast filmvertoningen biedt het ook vraag- en antwoordsessies, educatieve programma's en netwerkmogelijkheden. Het festival zal naar verwachting ongeveer 5.700 bezoekers trekken, waarvan 2.500 online en 3.200 in persoon.
Het Rights for People - Myanmar Mobile Festival Tour 2 bouwt voort op het succes van de eerste editie van dit mobiele filmfestival, en vergroot het bereik en de impact. Dit project is gewijd aan het leveren van meeslepende audiovisuele verhalen over mensenrechten, waardigheid en rechtvaardigheid aan ontheemde gemeenschappen en plattelandsgemeenschappen in de door conflicten getroffen regio's van Myanmar, met een focus op de Sagaing en Magway Divisies. De tournee, die 12 evenementen zal omvatten van januari tot maart 2025, zal belangrijke gebieden bezoeken waar gemeenschappen te maken hebben met de ernstigste gevolgen van de aanhoudende conflicten. Het initiatief zal naar schatting in totaal 2.000 bezoekers trekken.
De 14e editie van dit mensenrechtenfilmfestival in Turkije vindt plaats op vijf verschillende locaties in Istanbul. De impactsubsidie zal helpen om de financiële uitdagingen aan te pakken waarmee mensenrechtengerelateerde evenementen in het land te maken hebben, en om vraag-en-antwoordsessies, forums en panels in het programma op te nemen. Dit jaar zal het festival dierenrechten als hoofdthema hebben, naast onderwerpen als LGBTQIA+ rechten, vrouwenrechten en ecocide. Het festival richt zich op een jonger publiek en studenten, en vertoont films op vier locaties, met een extra locatie voor nevenevenementen. Het festival zal naar verwachting ongeveer 4.000 bezoekers trekken.
Kanua, het eerste drijvende filmfestival in het Amazonegebied, keert in november 2024 terug voor zijn tweede editie. Dit unieke initiatief brengt reizende cinema naar inheemse gemeenschappen in het Ecuadoraanse Amazonegebied. Kanua opereert vanuit een speciaal ontworpen kano, uitgerust met zonnepanelen die een mobiel projectiesysteem aandrijven zonder het gebruik van fossiele brandstoffen. Hierdoor kunnen de gemeenschappen een gevarieerd programma van films ervaren, waaronder fictie, documentaires, korte films en speelfilms. Voor deze editie zal Kanua vier verschillende gemeenschappen in de regio bezoeken, waarmee het toegang tot cinema biedt en een verbinding legt met de Amazone. De vertoningen worden aangevuld met Q&A-sessies, discussies en masterclasses, met speciale aandacht voor vrouwelijke filmmakers in de inheemse cinema. Het festival gaat van start in Quito en zal naar schatting in totaal 1.200 bezoekers trekken.
De tweede editie van dit festival in Maputo, Mozambique, brengt mensenrechtenfilms naar verschillende gemeenschappen in de stad, begeleid door vraag- en antwoordsessies, paneldiscussies en masterclasses. Het initiatief heeft als doel kritisch denken, mediageletterdheid en maatschappelijke betrokkenheid te stimuleren door middel van de kracht van film. De filmvertoningen vinden plaats in culturele centra, gemeenschapsruimtes en buitenlocaties die zijn uitgerust voor mobiele sessies op zonne-energie. De doelgroep bestaat uit de lokale filmgemeenschap, studenten en leerkrachten. Het festival heeft als doel minstens 1400 bezoekers te bereiken.
Het Buenos Aires Human Rights Film Festival breidt opnieuw zijn programma uit naar andere regio's in ArgentiniëDeze editie gaat naar de provincie Santiago del Estero in het noorden. Het festival, dat voor de zesde keer deze regio aandoet, focust op de bestrijding van discriminatie en richt zich op scholen, studenten en een jong publiek. In totaal zullen er 20 films worden vertoond, die elk gevolgd worden door Q&A-sessies met lokale experts. De impactsubsidie zal worden gebruikt voor de planning van mobiele vertoningen in plattelandsgemeenschappen en de ontwikkeling van nieuwe educatieve pakketten die leerkrachten op scholen kunnen gebruiken. Het project zal naar verwachting ongeveer 4.600 mensen bereiken.
De eerste editie van het Taraba Mensenrechten Filmfestival (TAHRIFF) zal plaatsvinden in Jalingo, Noordoost-Nigeria. Door middel van filmvertoningen, Q&A-sessies en dialogen wil TAHRIFF diverse publieken betrekken en gemarginaliseerde stemmen en verhalen versterken, met name die van vrouwen en minderheidsgroepen. Het vijfdaagse festival begint elke dag rond brunchtijd en gaat door tot in de avond, met vertoningen van korte films en documentaires, gevolgd door prikkelende paneldiscussies en interactieve Q&A-sessies. Het festival verwacht in totaal ongeveer 4.500 bezoekers te trekken.