mei

The Mind Game

Sajid Khan Nasiri, Eefje Blankevoort en Els van Driel

Toen hij pas 14 was, vluchtte Sajid Khan Nasiri in zijn eentje uit Afghanistan. Na een reis van twee jaar vol gevaar en ontberingen – die hij gedetailleerd vastlegde met zijn telefooncamera – arriveert hij in België. Daar begint een heel nieuwe worsteling. Intiem vervolg op het prijswinnende Shadow Game

Ze noemen het ‘de game’: de levensgevaarlijke reis die vele onbegeleide minderjarigen afleggen op zoek naar bescherming in West-Europa. Voor Sajid Khan Nasiri begon de game op zijn 14e, nadat de Taliban zijn vader hadden vermoord. Via Iran en Turkije naar Oost-Europa komt hij steeds dichter bij zijn eindbestemming, opgejaagd door gewelddadige politieagenten en vijandige burgers. In clips opgenomen met zijn telefooncamera, en in boodschappen aan filmmakers Eefje Blankevoort en Els van Driel, doet hij verslag.

Hij weet zeker dat als hij aangekomen is, hij kan ontspannen, naar school gaan en een nieuw leven beginnen. Maar eenmaal in België begint er een nieuwe game: de mind game. Hoe ga je als kind om met de enorme geestelijke druk van de reis, met wantrouwende autoriteiten, en verontrustende berichten van het thuisfront? Een intieme documentaire over de psychologische druk waaraan jonge vluchtelingen blootstaan.

Regisseurs Eefje Blankevoort, Els van Driel en/of Sajid zullen bij een aantal vertoningen aanwezig zijn voor het nagesprek – check de website van de filmtheaters voor meer informatie. De film wordt gepresenteerd in samenwerking met KRO-NCRV.

#EducationNoMatterWhat

Voorafgaand aan The Mind Game, zullen we de korte film When I Grow Up van Claire Billet en Olivier Jobard vertonen. Een uiterst actuele documentaire, geschoten in Oekraïne, over jongeren in conflictsituaties en het belang van humanitaire hulp en educatie. De film maakt deel uit van de campagne Education No Matter What van de EU. Lees meer over de campagne en de film.

Deze On Tour vertoningen worden ondersteund door #EducationNoMatterWhat: de nieuwe campagne van de EU ter ondersteuning van het recht op onderwijs voor kinderen in noodsituaties.

Credits

Regie
Sajid Khan Nasiri, Eefje Blankevoort en Els van Driel
Soort
Documentaire
Productieland
België, Bosnië en Herzegovina, Kroatië, Nederland, Roemenië
Jaar
2023
Duur
55
Gesproken taal
Dari, Engels, Nederlands
Ondertiteling
Engels / Nederlands
*Theaters met ondertiteling en een verdiepingsprogramma in het Engels.

Theaters, data en tijden

Alkmaar
di 9 mei om 18:30 in Filmhuis Alkmaar
Amersfoort
ma 15 mei om 20:15 in De Lieve Vrouw
Amsterdam
zo 14 mei om 19:15 in Kriterion*
Apeldoorn
di 9 mei om 20:00 in Gigant
Arnhem
di 9 mei om 19:00 in Focus Filmtheater
Delft
do 11 mei om 19:30 in Filmhuis Lumen
Den Haag
zo 14 mei om 15:00 in Filmhuis Den Haag*
Deventer
ma 22 mei om 20:00 in MIMIK
Enschede
ma 22 mei om 19:30 in Concordia
Gouda
wo 17 mei om 20:00 in Filmhuis Gouda
Groningen
di 9 mei om 20:30 in VERA Zienema*
Hilversum
di 9 mei om 19:00 in Filmtheater Hilversum
Leiden
ma 8 mei om 19:00 in Kijkhuis*
Maastricht
ma 1 mei om 19:30 in Lumière Cinema*
Middelburg
ma 8 mei om 20:00 in Cinema Middelburg*
Utrecht
ma 8 mei om 19:00 in Louis Hartlooper Complex*
Wageningen
di 16 mei om 19:30 in Movie W*