Awardwinnaars Movies that Matter Festival 2023

Grand Jury Documentary Award

Theatre of Violence van Lukasz Konopa en Emil Langballe

De jury, bestaande uit Anita Khanna, Rintu Thomas en Ben Fowlie bekroont Theatre of Violence met de Grand Jury Documentary Award. De film biedt een intrigerende inkijk in de schuldvraag van Dominic Ongwen, die door het Internationaal Strafhof beschuldigd wordt van misdaden die hem als kind ook aangedaan zijn.

Uit het juryrapport: “Gecompliceerd en complex, deze dramatische film balanceert twee werelden en levert zo een visueel filmisch en tot nadenken stemmend onderzoek naar de definitie van gerechtigheid. Door moeilijke en noodzakelijke vragen bouwt de film een evenwichtige zaak op, en dwingt de kijker om de confrontatie aan te gaan hun eigen interpretatie van wat het betekent om zowel slachtoffer als dader te zijn.”

Regisseur Negin Ahmadi ontvangt een Special Mention van de jury voor de documentaire Dream’s Gate. De documentaire over de vrouwelijke Koerdische militie YPJ, biedt een uniek perspectief op de vernietiging van oorlog en de moed en volharding van deze vrouwen. 

De Grand Jury Documentary Award wordt mogelijk gemaakt door HUMAN.

Lees hier het juryrapport (in Engels)

Grand Jury Fictie Award

Dalva van Emmanuelle Nicot

De jury voor deze award bestaat uit Louise Rosen, Nafiss Nia en Sabri Saad el Hamus. Dalva is een krachtig debuut over een jong meisje dat ondanks het misbruik van haar vader niets liever wil dan naar hem terugkeren. Dalva wordt op 4 mei uitgebracht door Gusto Entertainment.

Uit het juryrapport: “Uiteindelijk hebben we een film gekozen die in alle opzichten de hoogste vorm van cinema uitstraalt met een combinatie van uitzonderlijk vakmanschap en buitengewone creatieve expressie. De film behandelt een onderwerp dat zo donker en taboe is dat er zelden over wordt uitgeweid. Deze film doet dat met een scherpzinnig script, genuanceerde regie en onvergetelijke acteerprestaties. De cinematografie is uitzonderlijk meeslepend; we hadden het gevoel dat we elk moment beleefden.”

Regisseur Maryam Touzani ontvangt een Special Mention van de jury voor The Blue Caftan. Deze delicate speelfilm toont een zorgzame relatie tussen Halim en Mina, waarin ze een stilzwijgende verstandhouding hebben over Halims homoseksualiteit. The Blue Caftan werd uitgebracht door Cinéart.

Lees hier het juryrapport (in Engels)

 

Activist Documentary Award

Seven Winters in Tehran van Steffi Niederzoll

De jury voor deze award bestaat uit Alex Pritz, Anna Ramskogler-Witt, Dewi van de Weerd, Martijn Herrmann en Peter Mudamba Mudamba. De Activist Documentary Award gaat naar regisseur Steffi Niederzoll voor haar documentaire Seven Winters in Tehran: een inspirerend portret van de dappere Iraanse Reyhaneh Jabbari, wie veroordeeld is tot de doodstraf omdat ze de man die haar dreigde te verkrachten doodde.

Uit het juryrapport: “De activistenprijs gaat naar een film die de jury sprakeloos en diep geraakt achterliet. Deze film vertelt een verwoestend verhaal van groots mondiaal belang, en ontroert ons vanwege zijn strijd voor menselijkheid en rechtvaardigheid. Ondanks het gebrek aan tastbaar materiaal en de extreem moeilijke productie-omstandigheden zijn de filmmakers erin geslaagd om een meeslepende ervaring te creëren waardoor we ons konden laten onderdompelen in het verhaal en de personages tot leven zijn gebracht.”

Regisseurs Joseph Curran en Dominic Aubrey de Vere ontvangen een Special Mention van de jury voor de documentaire A Story of Bones. Een onthullende documentaire over de ontdekking van massagraven van slaafgemaakten op het eiland Sint-Helena, waar de erfenis van het kolonialisme hardnekkig blijkt.

Lees het volledige juryrapport (in het Engels)

Het Activist-programma wordt mogelijk gemaakt door Ministerie van Buitenlandse Zaken en de Nationale Postcode Loterij.

 

Camera Justitia Award

Twice Colonized van Lin Alluna

De Camera Justitia jury bestaat uit voorzitter Ingrid van Engelshoven en juryleden Jumana Al-Yasiri, Kujtim Çashku, Sushmit Ghosh en Larissa van den Herik. De jury kent de Award voor de beste film over recht en rechtvaardigheid toe aan regisseur Lin Alluna voor Twice Colonized: een verhaal over de gerenommeerde Inuit-advocate Aaju Peter, die haar leven lang heeft gevochten voor de rechten van haar volk.

Uit het juryrapport: “De winnende film laat overtuigend zien hoe belangrijk het is mensen een stem te geven in besluitvorming, hoe belangrijk het is meerdere perspectieven te overwegen en de meervoudige identiteiten die we allemaal hebben, te erkennen. De film confronteert ons met het feit dat de geschiedenis het heden en de toekomst bepaalt, en laat zien dat iedereen een eigen manier moet vinden om daarmee om te gaan.”

Regisseur Inna Sahakyan krijgt een Special Mention van de jury voor haar animatiefilm Aurora’s Sunrise: een epische reconstructie van het verhaal van Aurora Mardiganian en de Armeense genocide. 

Lees het volledige juryreport (in het Engels)

Camera Justitia wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Den Haag en vfonds.

 

Dutch Movies Matter Award

Mijn grote broer van Mercedes Stalenhoef

Mijn grote broer van regisseur Mercedes Stalenhoef is door de juryleden Ivette Forster, Florencia Santucho, Marion Schmidt en Sergi Doladé, en juryvoorzitter Ahmet Polat, bekroond met de Dutch Movies Matter Award. De documentaire toont op intieme wijze hoe familieleden omgaan met het verlies van een dierbare. Mijn grote broer wordt op 13 april uitgebracht door Mokum Film.

Uit het juryrapport: “De filmmaker lijkt deel uit te maken van de familie, en de emoties die in de film worden getoond zijn oprecht. De film benadrukt het belang van geestelijke gezondheid en het rouwproces. Stalenhoef portretteert de strijd van elk familielid op een delicate manier, en het helpt het publiek het personage te begrijpen ook al is hij er niet meer. De film is zo uniek maar ook zeer universeel en raakt iets bij ons waarvan wij het gevoel hebben dat het urgent is.”

Regisseur Reber Dosky ontvangt een Special Mention van de jury voor de documentaire Daughters of the Sun, over een groep Yezidi-vrouwen die als seksslaven werden gebruikt door Islamitische Staat. Daughters of the Sun wordt op 30 maart uitgebracht door Mokum Film.

Lees het volledige juryreport (in het Engels)
Dutch Movies Matter wordt mede mogelijk gemaakt door VEVAM, auteursrechtenorganisatie voor regisseurs.

Students’ Choice Award

The Kings of the World van Laura Mora Ortega

De film The Kings of the World werd bekroond met de Students’ Choice Award (in samenwerking met de Universiteit van Leiden). De film neemt je mee op een roadtrip van vijf straatjongens in Medellín.

Uit het juryrapport: “De winnaar van de Students’ Choice Award 2023 is een rauwe, harde en unieke film. De film bevat veel intensiteit en is een zeer authentiek verhaal over actuele zaken zoals jeugdwerkloosheid, geweld en armoede. De cinematografie van de film complementeert het verhaal dat hij probeert over te brengen. The Kings of the World is een prachtige roadmovie.”

Lees het hele juryrapport (in het Engels)

Shorts Award

Haulout van Evgenia Arbugaeva en Maxim Arbugaev

De Shorts Award jury bestaat uit Charlie Philips, José Miguel Beltrán en Olga Lucovnicova. De speelfilm Haulout van Evgenia Arbugaeva en Maxim Arbugaev werd bekroond met de Shorts Award. De korte film volgt een wetenschapper in het Russisch Noordpoolgebied die wordt geconfronteerd met de gevolgen van klimaatverandering.

Uit het juryrapport: “De bekroonde film neemt ons mee naar een uithoek aan het einde van de wereld, waar we getuige zijn van een verbazingwekkende en onverwachte gebeurtenis. We beginnen aan een reis tussen fantasie en werkelijkheid, meesterlijk door de cinematografie van de film. Het ontwerp van de film – in het bijzonder de cinematografie – doet de grenzen tussen fantasie en werkelijkheid vervagen. Aan het einde van deze reis worden we geconfronteerd met de gevolgen van de dreigende klimaatcatastrofe.”

Regisseur Élodie Dermange’s krijgt een Special Mention van de jury voor haar korte film Armat waarin een jonge Zwitserse vrouw meer te weten probeert te komen over haar Armeense roots.

Lees het juryrapport (in het Engels)

Publieksprijs

Aurora’s Sunrise van Inna Sahakyan

Tijdens het festival geven bezoekers na een filmvertoning via stemkaarten aan hoe zij de film beoordelen. De eindscore bepaalt welke filmmaker de Movies that Matter Publieksprijs in ontvangst mag nemen. Stemmen was mogelijk tot en met 31 maart.

De Movies that Matter Publieksprijs 2023 wordt mogelijk gemaakt door de ASN Bank.