Sara Cunningham 

Pure Loving Mama 

Toen haar zoon Parker vertelde dat hij homo is, schudde Sara Cunninghams fundament als evangelische christen op zijn grondvesten. Vervolgens maakte ze een dappere omslag: van het afwijzen van homoseksualiteit naar activisme voor een veilige, vriendelijke wereld voor lhbti’ers. Als een van de Mama Bears verspreidt ze liefde en steun over de Verenigde Staten. 

‘Het gaat over geven, over bevestiging. Het gaat over onvoorwaardelijke liefde.’ Dat is wat Sara Cunningham drijft om alles te geven voor de Facebook-groep Mama Bears en haar eigen non-profit Free Mom Hugs. Ze heeft een grote verandering ondergaan sinds haar zoon Parker op zijn 21e vertelde dat hij homo is. ‘Ik nam het nieuws niet goed op,’ zei ze in een interview. ‘Ik heb dingen gezegd en gedaan waar ik spijt van heb. Ik had het gevoel te moeten kiezen tussen mijn kind en mijn geloof.’ Ze was er destijds van overtuigd dat homoseksualiteit ‘de ultieme belediging was van God’.  

‘Ik moest al mijn overtuigingen opnieuw onderzoeken,’ zegt Sara Cunningham in de documentaire Mama Bears van Daresha Kyi. In deze periode kwam ze in contact met de besloten Facebook-groep Mama Bears, voor moeders van lhbti-kinderen. Daar ontdekte Sara dat ze niet de enige evangelische christen was die worstelde met haar religieuze overtuigingen. Het hielp haar Parker te accepteren en bracht haar op het pad van lhbti-activisme. In 2014 begon ze Free Mom Hugs, waarmee ze omhelzingen uitdeelt aan mensen die ze van hun eigen, afkeurende moeder misschien niet meer krijgen. 

Zoals te zien in Mama Bears zijn de activiteiten van Free Mom Hugs enorm ontroerend en vreugdevol. Maar zoals Sara in een interview benadrukt, zijn de Mama Bears en Free Mom Hugs niet alleen feestelijke bewegingen. Het gaat ook over rechten. ‘Ik kwam erachter dat mijn heterozoon meer rechten heeft dan mijn homozoon. […] Dat trek ik me aan,’ zegt ze. ‘Parker kan een huis en gezondheidszorg worden geweigerd, hij kan zelfs uit een publieke ruimte worden verwijderd om wie hij is. Dat staat voorop bij alles wat we doen.’ 

Ook al is er in de VS een sterke conservatieve tegenreactie tegen lhbti-rechten, dat ontmoedigt Sara niet. ‘Ik realiseer me steeds dat onze gemeenschap meer medestanders dan tegenstanders heeft. Zulke onderdrukking zie ik gewoon als de macht van angst en onwetendheid. En ik weet het antwoord. En het goede nieuws is: het is liefde en educatie.’ 

Mama Bears was te zien op het Movies that Matter Festival 2023, waar Sara Cunningham een speciale gast was.