Special

Focus op Turkije

Met de turbulente verkiezingen en de verwoestende aardbeving in Turkije een jaar geleden, richt het Movies that Matter Festival zich met een speciaal programma op Turkije. We hebben de Turkse filmmakers Ahmet Boyacıoğlu, Tülin Özen en Nazmiye Oral uitgenodigd als onze eregasten. Tijdens het festival zullen zij aanwezig zijn bij vertoningen en panelgesprekken. Er is ook een delegatie van jonge filmmakers uit het getroffen gebied uitgenodigd. 

Gouden Kalf-winnaar Nazmiye Oral, is een van de bekendste Nederlandse actrices van Turkse komaf, met diverse glansrollen in veelgeprezen series als Undercover en Sleepers. Op het festival vertonen we de film Niet meer zonder jou, een speciale uitvoering van de theatervoorstelling waarmee Oral en haar moeder Havva tussen 2015 en 2017 wereldwijd succes boekten. Nu in een intieme setting bij hun familie in de woonkamer.  

Ahmet Boyacıoğlu, regisseur en producent en daarnaast programmeur en directeur van het Antalya Golden Orange FIlm Festival wat afgelopen jaar werd geannuleerd door censuur. Daarnaast is hij voorzitter van de Ankara Cinema Association. Hij presenteert de film Neandria op 23 maart in Filmhuis Den Haag, die op 26 maart ook nog te zien is in De Regentes. Daarnaast vindt op zondag 24 maart de Industry talk In conversation with…Ahmet Boyacıoğlu plaats.

Tülin Özen is een gevierde Turkse actrice. Haar interesse in theater begon tijdens haar middelbare schooljaren. Ze won de Golden Orange voor Beste Actrice in de film Angel’s Fall (2005) van Semih Kaplanoglu. Ze is hoofdrolspeler uit en presenteert de film Hesitation Wound, die haar opwachting in onze Camera Justitia competitie maakt. 

Op zaterdag 23 maart wordt de expositie Roots & Soil geopend in The Grey Space in the Middle, met een artist talk door Ahmet Polat. Een aangrijpende expositie ontstaan uit een langdurige samenwerking tussen door fotograaf Ahmet Polat en studenten uit Gaziantep, die hun belevingen na de grootste Turkse aardbeving op 6 februari 2023 delen.

Op 25 maart presenteren wij Take on Classics: een blik op mensenrechten door de lens van cinematografische klassiekers over het focusland.