Esther & the Law

Tatiana Scheltema

Wat is ervoor nodig om een multinational aan te pakken? Esther Kiobels man Barinem was een van de mannen die in 1995 werden geëxecuteerd na protesten tegen Shells vervuiling van Ogoniland (Nigeria). Bijna 25 jaar later sleept Esther Shell voor de rechter in Nederland. 
 
‘Hij was een vredestichter,’ zegt Esther Kiobel. Ze heeft het over haar man Barinem, een van de ‘Ogoni 9’. In de jaren 1990 kwam het Ogoni-volk in de Nigerdelta in opstand tegen Shells activiteiten daar. De oliewinning veroorzaakte veel vervuiling, terwijl de bevolking geen cent zag van de enorme winsten. In een rechtszaak vol onregelmatigheden werden negen Ogoni-leiders ter dood veroordeeld. Esther is ervan overtuigd dat Shell betrokken was bij de executies. Maar kan ze dat bewijzen? 
 
We gaan van Dallas (VS), waar Esther nu woont, naar Ogoniland waar ze probeert getuigen te mobiliseren voor haar rechtszaak tegen Shell. In de Nederlandse rechtbank wordt Esther bijgestaan door een groep bevlogen advocaten onder leiding van Channa Samkalden. Maar ze staan voor een helse opgave: bewijzen dat Shell getuigen heeft omgekocht. Het proces brengt veel oude emoties boven. En ook tussen de koppige Esther en haar advocaten bouwen de spanningen soms op. 

Esther & the Law was geselecteerd voor de Activist competitie 2023, met Esther Kiobel als speciale festivalgast.

Foto: Amnesty International Nederland.

Credits

Regisseur
Tatiana Scheltema
Producent
Ilja Roomans
Jaartal
2023
Productieland
Nederland
Soort
Documentaire
Duur
72 minuten
Taal
Engels, Nederlands, Yoruba
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Docmakers
World Sales
Journeyman Pictures