Filmtips

8 filmtips om de situatie in Israël en Palestina beter te kunnen begrijpen

Zolang als ons festival bestaat, zien en vertonen we films over Israël en Palestina. Om de gebeurtenissen van de afgelopen weken beter te kunnen begrijpen, is het belangrijk om de context en geschiedenis te kennen. Om dit enigszins te kunnen duiden, hebben we een selectie van films gemaakt die eerder op ons festival te zien waren en die online nog steeds te bekijken zijn. We hopen dat deze films inzicht kunnen bieden. door de redactie 25 oktober, 2023
Film still from Disturbing the Peace

Op 7 oktober 2023 lanceerde de Palestijnse militante beweging Hamas een ongekend grote aanval op Israël. Hierbij werden zo’n 1400 mensen, voornamelijk burgers, gedood en werden zo’n 200 Israëlische burgers ontvoerd naar Gaza. Israël beloofde daarop Hamas te zullen vernietigen en daar al haar macht voor in te zetten. Wat daarop volgde was een overweldigend offensief waarbij grote delen van Gaza in puin worden gelegd en waar inmiddels meer dan 34.000 Palestijnse burgers zijn vermoord (7-05-2024). Onder deze doden zijn ook een ongekend groot aantal kinderen. Amnesty International zegt dat er vernietigend bewijs is van oorlogsmisdrijven.

Als Movies that Matter roepen we dringend op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren op alle fronten en tot beëindiging van de belegering van Gaza door Israël, zodat Palestijnse burgers toegang krijgen tot levensreddende humanitaire hulp en wordt voorkomen dat nog eens duizenden onschuldige mensen worden gedood door de niet aflatende bombardementen op Gaza en door het ontbreken van toegang tot voedsel, water, medicijnen en brandstof. Daarnaast roepen we op tot de onmiddellijke vrijlating van de Israëlische en internationale gijzelaars in Gaza.

Om de oorlog tussen Hamas en Israël te kunnen begrijpen, is het belangrijk om context van de situatie in Israël en Palestina te kennen. Om dit enigszins te kunnen duiden, hebben we een aantal films uit ons festivalarchief, die online nog steeds te zien zijn*, voor jullie op een rij gezet.

*Sommige films zijn mogelijk niet beschikbaar via de onderstaande links als je je buiten Nederland bevindt.