Om de vertoning van mensenrechtenfilms wereldwijd te stimuleren, biedt Movies that Matter subsidies aan mensenrechtenfilmevenementen in Afrika, Azië, Latijns-Amerika, het Midden-Oosten en Oost-Europa, vooral in landen met beperkte middelen en waar de persvrijheid in het geding is. Deze evenementen kunnen verschillende vormen aannemen, zoals mensenrechtenfilmfestivals, LGBTQIA+-filmfestivals en mobiele filmprojecten. Lees hieronder meer over de ondersteunde projecten uit de eerste aanvraagronde van dit jaar.
Organiseer je soortgelijke evenementen en ben je nog op zoek naar financiering? Bekijk de selectiecriteria en algemene regels voor ons subsidieprogramma en dien je projectvoorstel voor de tweede aanvraagronde in vóór 1 september 2024.
De tweede editie van het gedecentraliseerde Facine - Chapada Diamantina Environmental Film Festival zal plaatsvinden in 12 steden in de regio Chapada Diamantina in Bahia, Brazilië. Het festival zal 28 films presenteren die zich richten op sociale en ecologische kwesties en mensenrechten, met een programma dat bestaat uit 50 vertoningen, 36 debatten en 3 workshops in verschillende steden. Daarnaast zal Facine een online vertoningsprogramma aanbieden op hun website, waarbij 14 van de 28 films te zien zullen zijn. Het festival verwacht in totaal ongeveer 5.000 bezoekers aan te trekken.
De tweede editie van het IMPAKT Film Festival (IFF) vindt plaats in Bujumbura, Burundi, en toont een gevarieerde selectie films over dringende mensenrechtenkwesties waar Burundezen mee te maken hebben. Naast filmvertoningen omvat het IFF ook paneldiscussies, workshops en masterclasses om aspirant-filmmakers te versterken en de betrokkenheid van de gemeenschap te stimuleren door middel van zinvolle gesprekken. De filmselectie richt zich op verschillende thema's, waaronder gendergelijkheid en empowerment van vrouwen, milieubehoud en duurzaamheid, sociaaleconomische veerkracht en ondernemerschap, en toegang tot gezondheidszorg en gemeenschapsondersteuning. Het festival zal naar verwachting ongeveer 8.000 bezoekers trekken.
De 17e editie van het Beijing Queer Film Festival, ook bekend als de Love Queer Cinema Week, zal plaatsvinden van 1 tot 10 november 2024. Het 10-daagse festival biedt een programma van 70 films, waaronder 58 korte films, met in totaal 30 vertoningen. Speelfilms worden uitgelicht in de categorie "New Queer Voices", terwijl korte films worden gegroepeerd in themavoorstellingen. Naast de vertoningen zijn er 23 lezingen, netwerkevenementen en paneldiscussies gepland in het Frans Instituut en het Goethe Instituut in Beijing. Het festival zal naar verwachting ongeveer 1.800 bezoekers trekken.
De zesde editie van EQUIS - Ecuador's Feminist Film Festival zal ongeveer 30 nationale en internationale films vertonen die de ervaringen van vrouwen en de impact van geweld belichten. De films worden vertoond in Quito, Cuenca en in een satellietnetwerk van 13 gemeenschappen in heel Ecuador. Daarnaast zijn er in het kader van het virtuele EQUIS-programma ten minste zes virtuele vertoningen, waaronder korte films en speelfilms. Het festival zal naar verwachting ongeveer 3.500 bezoekers trekken.
Sinema Andeyò is een rondreizend filmproject dat tussen augustus 2024 en januari 2025 zal plaatsvinden. Het voornaamste doel van het project is het gebruik van audiovisuele media te promoten om inwoners van het platteland van Haïti, in het bijzonder vrouwen, kinderen en jongeren, bewust te maken van mensenrechtenkwesties. Het project legt de nadruk op samenwerking met grassroots gemeenschapsorganisaties en wil de sociaal-educatieve ontwikkeling van de lokale jeugd bevorderen. In totaal zullen 11 voorstellingen worden georganiseerd op verschillende locaties in Grand Sud, met name in de regio's Sud-Est en Grand-Anse. Elke vertoning wordt gevolgd door thematische debatten, workshops over beeldeducatie voor schoolkinderen en speciale vertoningen voor kinderen met speciale films en hulpmiddelen. Het festival zal naar verwachting ongeveer 5.000 bezoekers trekken.
Het nieuwe Kathmandu Queer Film Festival (KQF) is een tweedaags evenement in Nepal waar documentaires, korte fictie en experimentele video's worden vertoond die verschillende verhalen onderzoeken. Het festival biedt queer films, documentaires van vrouwen en korte fictie, samen met dialogen over kwesties met betrekking tot queer mensen en mensenrechten. Programmathema's zijn onder andere Celebration of Queer Identity (verhalen over veerkracht), Lived Experiences, Women Lead (films van vrouwelijke filmmakers) en Young Voices (films van jonge queer filmmakers). Het festival zal naar verwachting ongeveer 3.000 bezoekers trekken.
De tweede editie van de Kampala Slum Mobile Cinema Outreach, een mobiel bioscoopproject, heeft als doel entertainment, educatie en culturele uitwisseling naar achtergestelde gemeenschappen in Oeganda te brengen. Dit jaar zal het project drie sloppenwijken in Kampala en twee nieuwe sloppenwijken in Entebbe bezoeken. De belangrijkste activiteiten zijn gratis filmvoorstellingen in de open lucht over mensenrechtenthema's die relevant zijn voor de bewoners van deze sloppenwijken. Elke vertoning wordt gevolgd door debatten en discussies om de dialoog en de betrokkenheid van de gemeenschap te bevorderen. Verwacht wordt dat het project ongeveer 5.000 bezoekers zal trekken.
De 4e editie van het Filma Feminist Film Festival in Oekraïne zal 15 films vertonen, waaronder zowel korte films als speelfilms, met aansluitende discussies voor elk programma. Naast online vertoningen zijn er ook offline vertoningen in Kyiv, Dnipro en Lviv. Deze editie omvat verschillende thematische gebieden met gecureerde programma's: eco-feminisme, queer camp als grassroots politieke cinema en een selectie van feministische films op basis van inzendingen. Het festival zal naar verwachting ongeveer 3.500 bezoekers trekken.
De eerste editie van een gedecentraliseerd festival door EmpoderArte getiteld 'Nos sembraron miedo, nos crecieron alas' ('Zij plantten angst, maar wij kregen vleugels') zal plaatsvinden in verschillende departementen in Peru, buiten de hoofdstad Lima. Op het festival worden films vertoond die nog niet of nauwelijks vertoond zijn in Peru, waaronder 6 korte films, 6 documentaires en 2 fictiefilms over thema's als het recht op migratie, vrouwenrechten, kinderrechten en de rechten van inheemse volken. Naast filmvertoningen zijn er ook vraag- en antwoordsessies en paneldiscussies, zodat het publiek direct in contact kan komen met de filmteams en kan discussiëren over de belangrijkste thema's die in de films aan bod komen. Het programma omvat ook workshops over belangenbehartiging en activisme, evenals een online residentieprogramma voor activistische filmmakers. Het festival zal naar verwachting ongeveer 1.200 bezoekers en 5.000+ online views trekken.
De tweede editie van het Sauti Zetu Film Festival in Tanzania, een jaarlijks filmevenement gewijd aan het promoten van filmmaken vanuit een mensenrechtenperspectief in Oostelijk en Zuidelijk Afrika. Het festival vindt plaats van 11 tot 13 oktober en duurt drie dagen. Het wordt gehouden in Dar es Salaam en de kustregio van Tanzania. Er worden films vertoond uit Tanzania, Kenia en Zuid-Afrika. Het programma is onderverdeeld in drie categorieën: films van Tanzaniaanse filmmakers, films over burgerruimte en vrijheid van meningsuiting en films die opkomen voor gelijkheid en rechtvaardigheid. Het festival zal naar verwachting ongeveer 1.600 bezoekers trekken.
De tweede editie van het Gatakhor Human Rights Film Festival (GAHRFF) richt zich op mensenrechtenschendingen van kinderen, jongeren, vrouwen en mensen met een beperking. Deze editie wordt gehouden in Juba en Torit. De belangrijkste activiteiten zijn 2 openbare vertoningen, 10 vertoningen op scholen, het trainen van 10 filmproducenten in mensenrechtenfilms, het organiseren van 2 talkshows op de radio, het produceren van 2 openbare aankondigingen om het festival te promoten, betrokkenheid bij sociale media, het uitzenden van de openbare aankondiging op de radio, en de oproep voor filminzendingen. Het festival zal naar verwachting ongeveer 1.200 bezoekers trekken.