Awardwinnaars Movies that Matter Festival 2021

Dit zijn de competitie winnaars van het Movies that Matter Festival 2021:

Fly So Far

Winnaar Activist Documentary Award

Inspirerend portret van Teodora del Carmen Vásquez uit El Salvador. Nadat haar baby dood is geboren, wordt ze veroordeeld tot dertig jaar celstraf wegens moord. In de gevangenis komt ze erachter dat ze niet de enige is. Samen besluiten de vrouwen voor hun rechten op te komen.

Het Activist-programma wordt georganiseerd in samenwerking met onze hoofdpartner Amnesty International.

Juryrapport

Night of the Kings

Winnaar Camera Justitia Award

Als een verlegen jongeman aankomt in de Maca-gevangenis in Ivoorkust, waar de gevangenen heersen, wijst de Baas hem aan als de nieuwe ‘Roman’: verhalenverteller. Al snel komt hij erachter dat het een zaak is van leven en dood. Rauw, energiek en barstend van creativiteit – een unieke kijkervaring.

Juryrapport

Shadow Game

Winnaar Dutch Movies Matter Award

De indrukwekkende documentaire volgt meerdere tienerjongens die hun land zijn ontvlucht en bescherming proberen te vinden in Europa. Een film vol verhalen van ontberingen en uitbuiting, maar ook van volharding, warmte en de kracht van de menselijke geest.

Juryrapport

Dutch Movies Matter wordt mede mogelijk gemaakt door VEVAM, auteursrechtenorganisatie voor regisseurs.

Watch Over Me

Winnaar Grand Jury Documentary Award

Ingetogen, zeer ontroerende documentaire over een team voor palliatieve zorg in Delhi. Hulpverlener Maniamma, verpleegster Sini en dokter Reena bezoeken terminale patiënten thuis. Ze helpen ze de resterende tijd zo pijnvrij en waardig mogelijk door te komen, terwijl ze hen en hun familieleden voorbereiden op het onvermijdelijke einde.

Juryrapport

Grand Jury Documentary wordt mede mogelijk gemaakt door BNNVARA. 

Quo Vadis, Aïda?

Winnaar Grand Jury Fiction Award

Indrukwekkend en hartverscheurend drama over de uren in aanloop naar de genocide van Srebrenica in 1995. Aïda werkt als tolk op de door de Nederlanders geleide VN-basis. Ze wordt verscheurd tussen haar plicht tegenover de machteloze Dutchbatters, en de wanhoop van haar dorpsgenoten – vooral haar man en twee zonen.

Juryrapport

 

Gagarine

Winnaar Students’ Choice Award

De 16-jarige whizzkid Youri woont alleen in de cité Gagarine, die spoedig zal worden gesloopt. Terwijl de bewoners zich opmaken voor de evacuatie, laat Youri zijn stadsfantasie tot leven komen. Visueel gewaagde meditatie over het leven in de banlieues, en de kracht die schuilt in het volgen van je verbeelding.

Prijsuitreiking

Students’ Choice wordt mede mogelijk gemaakt door de Universiteit Leiden.