Filmtips

Hoe Movies that Matter ieder jaar kinderrechten groots viert!

Jongeren zijn zich niet altijd bewust van kinderrechten, maar ze spelen wel een rol in hun dagelijks leven. Ontdek hoe wij met films kinderrechten in de klas bespreekbaar maken en vieren. door Karlijn Limaheluw 05 november, 2024

Als je een leerling vraagt wat kinderrechten nou precies zijn, zal het gesprek toch vaak starten met een ‘ehm, hoe zeg je dat…’  of een ‘ja, gewoon, rechten voor kinderen’! En dat is ook niet gek, want over abstracte begrippen zoals rechten en verdragen heb je het immers niet elke dag. Hoewel we in het dagelijks leven niet vaak over kinderrechten praten, hebben kinderen er wel iedere dag mee te maken: van naar school gaan, bij familie zijn en kunnen sporten, tot het hebben van een eigen mening over zaken die over hen gaan. Daarom des te belangrijker dat we stilstaan bij kinderrechten en deze graag groots vieren! 

Kinderrechten zijn wetten en regels die vastgelegd zijn in het Kinderrechtenverdrag. In dit internationaal document, opgericht in 1989 en ondertekend door bijna alle landen van de wereld, staan 54 artikelen om de bescherming van kinderen na te streven. Het is belangrijk dat kinderen weten wat kinderrechten zijn, omdat dit hen bewust maakt van hun eigen rechten en die van anderen. Het bevordert sociale vaardigheden, zoals empathie en begrip voor anderen, terwijl het hen ook leert verantwoordelijkheid te nemen voor hun acties. Door kinderen te onderwijzen over hun rechten, dragen we bij aan een rechtvaardige en gelijkwaardige samenleving en een toekomst waarin respect voor mensenrechten vanzelfsprekend is. Het biedt hen de tools om zich actief in te zetten voor zichzelf, anderen en de wereld om hun heen. 

Film spreekt tot de verbeelding en geeft de mogelijkheid om in iemand anders zijn schoenen te staan. Daarom zetten wij film in om kinderen bewust te maken van hun rechten en hen te inspireren om actie te ondernemen.  

Tijdens onze educatievertoningen in de bioscoop kijken we samen met kinderen naar films waarin kinderrechten aan bod komen en bespreken we deze na in de bioscoopzaal. Een professionele moderator begeleidt het gesprek, praat met de leerlingen over allerlei stellingen en biedt ruimte voor vragen aan bijvoorbeeld de hoofdrolspeler van de film. Op deze manier proberen we hun wereldbeeld te vergroten en diversiteit te normaliseren. 

Wil jij ook in de klas aandacht geven aan kinderrechten? Hieronder vind je enkele tips voor een educatievertoning in de bioscoopzaal of voor een film in de klas 

Om gesprekken over gevoelige onderwerpen goed te kunnen begeleiden in de klas, adviseren we docenten om leerlingen zelf gespreksregels op te laten stellen, zodat deze door de groep gedragen worden.