“Dit is simpelweg het werk dat we moeten doen omdat we mensen op deze planeet zijn, right?”

Amsterdam, 31-05-2023

Van South Carolina naar het wereldtoneel

Naast het jaarlijkse festival in Den Haag zet Stichting Movies that Matter zich in voor mensenrechtenfilms en -festivals wereldwijd. Vivian Anderson, hoofdpersoon uit On These Grounds (Activist Competition 2022), was op bezoek in Amsterdam voor de Black Achievement Month en kwam ook even langs bij ons kantoor in Amsterdam. We spraken over haar werk als activist en hoe de film een lokaal initiatief naar het wereldtoneel bracht. 

Tekst: Louisa Bergsma

In On These Grounds zien we hoe de New Yorkse activist Vivian zich inzet voor de rechten van jonge zwarte vrouwen, in het bijzonder in relatie tot politiegeweld op scholen. Aanleiding hiervoor is een incident in South Carolina (VS) waarbij scholier Chicara met geweld uit de klas wordt gesleurd door een politieagent. Incident, of een voorbeeld van systemisch racisme? De video gaat viral, waarop Vivian besluit om naar South Carolina af te reizen om de scholieren daar bij te staan. Grassrootorganisatie Every Black Girl is geboren.  

Over haar werk als activist is Vivian nuchter: “Mensen geven je titels die je jezelf niet geeft. Dit is simpelweg het werk dat we zouden moeten doen omdat we mensen op deze planeet zijn, right?” Met haar organisatie Every Black Girl zet zij zich in voor de veiligheid van kinderen op school, en van vrouwen en meisjes in hun thuissituatie en de gemeenschap. Wanneer zij zich veilig voelen, kunnen ze ook wat opbouwen. Vivian:

Het is mijn doel om ervoor te zorgen dat de meisjes altijd het gevoel hebben dat ze vreugde kunnen hebben. De dingen die om hen heen gebeuren moeten niet bepalen wat voor leven zij voor zichzelf kunnen creëren.

Tijdens het Movies that Matter festival in Den Haag worden ieder jaar acht documentaires vertoond over het werk van activisten over de hele wereld. Movies that Matter ondersteunt de protagonisten uit deze documentaires tijdens hun verblijf op het festival met een netwerk- en impactprogramma. Door haar rol in On These Grounds werd Vivian ook uitgenodigd om deel te nemen aan het Activist Programma in Den Haag. “Het was een eer om onderdeel te zijn van het festival, samen met de andere activisten,” vertelt ze. “De eerste dagen was is zo onder de indruk van de verhalen van de anderen, dat ik moest leren om niet een soort ‘Activist Olympics’ te spelen in mijn hoofd. Uiteindelijk lukte het me om alle verhalen met elkaar en ook aan mijn eigen werk te verbinden. De strijd voor landbehoud in de Amazone (The Territory), voor vrouwenrechten in Israël (Women of Valor), het staat allemaal in relatie tot de zaken waar wij mee bezig zijn in South Carolina en de Verenigde Staten. Ik heb geprobeerd zo veel mogelijk te leren door naar deze overeenkomsten te kijken en te bedenken: wat kan ik meenemen en hoe kan ik dat voor Every Black Girl gebruiken?” 

Vivian Anderson tijdens het Movies that Matter Festival 2022

Vivians telefoon stopte na het festival niet meer met rinkelen vertelt ze. “Dankzij de internationale aandacht die de film heeft gekregen, kwamen zwarte meisjes en vrouwen op het wereldtoneel te staan met hun eigen verhaal. Dat had voor mij de grootste impact. Het was het startpunt om het gesprek over systemisch racisme op zowel nationaal als op internationaal niveau te voeren. Ik wil dat zwarte meisjes en vrouwen zichzelf zien in deze film, en zichzelf beginnen te zien als de oplossing voor het probleem.” 

Ook na het festival blijft Movies that Matter de activisten steunen. Om meer bekendheid voor de film en hun werk te creëren, worden vertoningen in het buitenland gefinancierd door middel van het Activist Outreach Programma. Voor On These Grounds worden met behulp van deze financiering 50 vertoningen op scholen in de Verenigde Staten georganiseerd, om het gesprek over racisme en de aanwezigheid van politie op scholen te blijven voeren.  

On These Grounds is beschikbaar voor streaming op Vimeo