Movies that Matter ondersteunt de protagonisten uit de Activist-documentaires tijdens hun verblijf op het festival met een netwerk- en impactprogramma. Daarnaast bieden wij hen een podium bij de vertoningen en in de media. Ook na terugkeer van het festival blijven we de activisten steunen. Met onze Activist outreach en impactfinanciering faciliteren we vertoningen in hun thuisland en creëren we meer bekendheid voor de film en het werk van de activisten.
Het spannende en emotionele verhaal van een groep Falun Gong-leden die korte tijd de Chinese staatstelevisie wisten over te nemen. Een verhaal van ongekende moed en leven onder totalitaire heerschappij. De film zal worden vertoond in gebieden met een grote Chinese diaspora-bevolking (waaronder ontheemde Falun Gong-gemeenschappen) en met mensenrechtenorganisaties. In verschillende regio’s van de wereld zal worden samengewerkt met gemeenschapsgroepen, Chinese activisten, non-profitorganisaties en personen met een goed netwerk. De meeste vertoningen zullen worden gevolgd door Q&A’s met deze groepen, lokale Falun Gong beoefenaars, regeringsvertegenwoordigers en Daxiong zelf. Het doel van de campagne is om een gezicht te geven aan de Falun Gong beoefenaars die door de vervolging zijn getroffen en een gesprek op gang te brengen over het belang van vrijheid van meningsuiting en religie in de samenleving.
Nadat een video van politiegeweld tegen een zwart schoolmeisje viraal gaat, ontbrandt een verhit nationaal debat. Wiens fout is het? Was het racisme? En waarom patrouilleren überhaupt politieagenten op Amerikaanse scholen? Activist Vivian Anderson gooit haar leven overhoop om het meisje te helpen, en confronteert ook de agent. Met de outreach screenings willen ze de film in scholen en op Capitol Hill vertonen. Het doel is om opvoeders en beleidsmakers op te leiden om te pleiten voor minder aanwezigheid van politie op scholen. Gesprekken na de film zullen worden georganiseerd rond oplossingen voor de gemeenschap met protagonisten uit de film, filmmakers, deskundigen en leden van de gemeenschap. In totaal zullen 50 vertoningen worden georganiseerd om 10.000 mensen te bereiken.
De Nederlands-Indonesische activiste Melati (20) gaat op een roadtrip en ontmoet jonge mensen die werken aan een betere toekomst. Van Malawi tot Brazilië tot Libanon komen jonge activisten op voor de vrijheid van meningsuiting, het milieu, de rechten van vluchtelingen en meisjes, en het recht op onderwijs. Met de outreach screenings zijn ze van plan om terug te keren naar elk land uit de film om de film te delen met de protagonisten en hun gemeenschap. In elk land zal de film in samenwerking met de activisten in de film worden vertoond op universiteiten, scholen en met lokale NGO’s en autoriteiten en de gemeenschap van elke protagonist. De protagonisten worden betrokken bij de Q&A’s na de vertoning, waarbij ook lokale activisten ter plaatse worden uitgenodigd. De belangrijkste doelgroep is de jeugd.
Het kleine en krimpende inheemse volk Uru-eu-wau-wau in het Amazonegebied wordt bedreigd door landpikkers. Ze kiezen de 18-jarige Bitaté als hun leider, en samen met activiste Neidinha is hij vastbesloten zich niet zomaar gewonnen te geven. Maar als Jair Bolsonaro president wordt, krijgen de vijandige krachten vrij spel. Het outreach project omvat een reizende filmserie, waarbij de documentaire wordt vertoond in inheemse dorpen en steden in vier verschillende regio’s van het Amazonegebied in Brazilië. Lokale inheemse activisten, filmmakers, producenten en leraren worden uitgenodigd voor Q&A’s. Het versterken van inheemse stemmen en het beschermen van inheems land zijn twee van de belangrijkste doelen van de vertoningen, die deel uitmaken van een grotere internationale impactcampagne.