Activist Outreach Programma

Movies that Matter ondersteunt de protagonisten uit de Activist-documentaires tijdens hun verblijf op het festival met een netwerk- en impactprogramma. Daarnaast bieden wij hen een podium bij de vertoningen en in de media. Ook na terugkeer van het festival blijven we de activisten steunen. Met onze Activist outreach en impactfinanciering faciliteren we vertoningen in hun thuisland en creëren we meer bekendheid voor de film en het werk van de activisten.

Projecten 2021

 

A La Calle

van regisseurs Maxx Caicedo en Nelson G. Navarrette
met activist Lilian Tintori

Een inzichtelijke documentaire over de massale Venezolaanse protesten van 2017 en de omstreden presidentsverkiezingen die twee jaar later plaats vonden. Met een breed scala aan sprekers, van medische hulpverleners en een kapper tot oppositieleiders en aanhangers van president Maduro. De documentaire vertelt het verhaal dat zich vandaag de dag over de hele wereld afspeelt: dat van autoritarisme versus democratie. Het doel van het outreach-project is om mensen bewust te maken van de situatie, mensen te inspireren om actie te ondernemen en om de humanitaire en politieke situatie in Venezuela te bevorderen. Door het organiseren van virtuele vertoning, high level panels en een sterke social media campagne wordt er tussen augustus en december 2021 internationale aandacht gecreëerd.

 

Fly So Far

van regisseur Celina Escher
met activist Teodora del Carmen Vásquez

Inspirerend portret van Teodora del Carmen Vásquez uit El Salvador. Nadat haar baby dood is geboren, wordt ze veroordeeld tot dertig jaar celstraf wegens moord. In de gevangenis komt ze erachter dat ze niet de enige is. Samen besluiten de vrouwen voor hun rechten op te komen. De vrouwen noemden zich ‘De 17’, en Del Carmen Vásquez werd hun woordvoerder. Met de impactcampagne zal het filmteam samen met Teodora vertoningen organiseren in de hoofdstad San Salvador, gevolgd door vertoningen in verschillende gemeenschappen in El Salvador. De vertoningen worden gevolgd door gesprekken met ‘de 17’, lokale gemeenschappen en organisaties. Er zal een boekje worden gemaakt met informatie over reproductieve rechten & gezondheid en deze zal worden uitgedeeld aan het publiek.

 

Nasrin

van regisseur Jeff Kaufman
met activist Nasrin Sotoudeh

Een in het geheim gefilmd persoonlijk portret van de Iraanse mensenrechtenadvocaat Nasrin Sotoudeh. Het feit dat ze momenteel in de gevangenis zit omdat ze opkomt voor mensen- en vrouwenrechten, maakt deze documentaire des te urgenter. De outreach-projecten zijn gericht op het creëren van nog meer bewustzijn voor Nasrin’s zaak en voor mensenrechten- en risicoactivisten over de hele wereld. De activiteiten vinden plaats tussen augustus 2020 en maart 2021 en omvatten vertoningen van de film in meerdere landen, online panels, een social media campagne en de eerste fysieke vertoning van de film in de VS.

 

Projecten 2020

 

Maxima

van regisseur Claudia Sparrow
met activist Máxima Acuña

De dappere en inspirerende Peruaanse schaapsherderin Máxima Acuña neemt het op tegen een goudmijngigant die haar land wil hebben. De voortekenen zijn ongunstig: het bedrijf heeft de steun van de politie, en héél diepe zakken. Het outreach-project bestaat uit (online) vertoningen in de VS en Peru gevolgd door Q&A met Máxima, haar advocaat en regisseur Claudia Sparrow. Het geeft het publiek de mogelijkheid om meer te weten te komen over de (milieu) impact van goudwinning en helpt om weloverwogen beslissingen te nemen. De vertoningen vinden plaats in het najaar van 2020 en zijn gekoppeld aan een interactieve website met allerlei mogelijkheden om Máxima en haar gezin (financieel) te ondersteunen.

 

Objector

van regisseur Molly Stuart
met activist Atalya Ben-Abba

Atalya is 19 en staat voor het grootste dilemma van haar leven: moet ze het bevel opvolgen om het Israëlische leger in te gaan? Met de hulp van het outreach-project zullen van oktober 2020 – oktober 2021 vertoningen van de film in Israël en de Palestijnse Gebieden worden georganiseerd. Ze zullen worden gevolgd door Q&A’s met Atalya, haar broer en regisseur, om de dialoog te bevorderen en jongeren te laten zien dat er een alternatief pad is buiten de militaire dienst. Ze zullen ook de Objector Dicussion Guide ontwikkelen met feiten en cijfers over het thema van de film en een Action Guide waarin verschillende campagnes en organisaties worden belicht.

 

Softie

van regisseur Sam Soko
met activist Boniface Mwangi

Doodziek van de corruptie en stammenhaat in de Keniaanse politiek, besluit nieuwsfotograaf Boniface Mwangi een gooi te doen naar een parlementszetel. Het outreach-project bestaat uit (online) vertoningen van de film in Kenia gevolgd door Q&A’s met Boniface gekoppeld aan een interactief Citizen’s Handbook op een website als impact-tool voor stakeholders, changemakers en het publiek. Het project omvat ook de Keniaanse nationale première en tv-uitzending, en heeft tot doel het ‘beweegbare midden’ in Kenia te inspireren om actievere burgers te worden. Deze activiteiten vinden allen plaats tussen september 2020 en april 2021.

 

Mrs F.

van regisseur Chris van der Vorm
met activist Ifeoma Fafunwa

De Nigeriaanse theaterregisseur Ifeoma Fafunwa strijkt neer in de drijvende sloppenwijk Makoko voor een productie van haar toneelstuk over vrouwenonderdrukking. In de hoofdrollen: dappere lokale vrouwen die langzaam maar zeker de moed vinden om de waarheid te zeggen tegenover hun hele gemeenschap. Met het outreach-project zal de film worden vertoond op het belangrijkste gemeenschapsplein in Makoko en gevolgd worden door discussies met leiders en koningen van de gemeenschap, de protagonisten, religieuze leiders, de lokale artiesten en natuurlijk het publiek. Het doel van de vertoningen is om meer bewustzijn te creëren over een gelijkwaardige samenleving voor iedereen, en om de huidige mannelijke dominantie en ongelijkheid te bespreken. Aanvullende vertoningen bij culturele instellingen en universiteiten zijn gepland voor de eerste helft van 2021.

 

Projecten 2019

 

Grit

van regisseur Cynthia Wade
met activist Dian Maharani

Diep begraven onder een onheilspellend maanlandschap van gruis liggen vijftien Indonesische dorpen. Verwoest door een gigantische tsunami van modder, die veroorzaakt werd door gasboringen. Dian Maharani ontsnapte als kind ternauwernood aan de kokende modderstroom. Nu vecht ze samen met haar moeder voor gerechtigheid voor alle slachtoffers en neemt ze het op tegen het grote bedrijf Lapindo, dat geen enkele verantwoordelijkheid neemt. De film wordt gebruikt om verschillende gemeenschappen bij elkaar te brengen, die elk worstelen om hun recht op een gezond milieu te verdedigen. De vertoningen worden gehouden in ten minste zes gemeenschappen met steungroepen / NGO’s. Filmvertoningen worden gevolgd door een Q&A met een lokale activist en een lokale academische of NGO-vertegenwoordiger.

 

Onverharde weg naar vrede

van regisseur Jaap van ’t Kruis
met activist Farid Julicué

Als puber besloten ze om te vechten voor de FARC. Nu de vrede is getekend in Colombia keren de kinderen van Caldono weer terug naar hun gebombardeerde dorp. Het is de vraag hoe de dorpelingen hen zullen ontvangen: met vergeving of vergelding? De documentaire wordt vertoond in zes rurale dorpen in het Cauca-gebied van Colombia, die tijdens de oorlog tussen de Colombiaanse regering en de FARC-rebellen tot de meest aangevallen dorpen behoorden. Na de film wordt een Q&A georganiseerd met de hoofdrolspeler van de film Farid, een slachtoffer en een ex FARC-rebel om wegen voor verzoening te vinden.