Movies that Matter ondersteunt de protagonisten uit de Activist-documentaires tijdens hun verblijf op het festival met een netwerk- en impactprogramma. Daarnaast bieden wij hen een podium bij de vertoningen en in de media. Ook na terugkeer van het festival blijven we de activisten steunen. Met onze Activist outreach en impactfinanciering faciliteren we vertoningen in hun thuisland en creëren we meer bekendheid voor de film en het werk van de activisten.
Werkend voor een bedrijf dat een vliegveld bouwt op Sint-Helena, hoort de Namibische Annina Van Neel over de ontdekking van massagraven van slaafgemaakten op het eiland. Als ze zich inzet voor een waardige rustplaats, stuit ze op verzet, onverschilligheid en de hardnekkige erfenis van het kolonialisme. De filmvertoningen zullen worden georganiseerd in zoveel mogelijk Afrikaanse regio’s en met gemeenschappen van nakomelingen van Afrikaanse totslaafgemaakten wereldwijd, vooral die betrokken zijn bij de campagne voor de teruggave van cultureel erfgoed. De vertoningen zullen worden gevolgd door Q&A sessies, rondetafelgesprekken of andere speciale evenementen om inhoudelijke gesprekken te faciliteren. Het doel van de campagne is om Afrikaanse nakomelingengemeenschappen en de diaspora te stimuleren en inspireren om individuele en collectieve invloed uit te oefenen als de legitieme autoriteiten over hun erfgoed.
Wanneer is een mensenlichaam ‘normaal’? De internationale atletiekfederatie sluit vrouwen met hogere natuurlijke testosteronniveaus uit van wedstrijden, behalve als ze medische behandelingen ondergaan. Voorbeelden van atleten uit Azië en Afrika laten zien dat dit verwoestende gevolgen kan hebben. Phyllis Ellis (Toxic Beauty) onthult een door mannen beheerste industrie die vrouwenlevens in gevaar brengt. Het plan is om twee prominente vertoningen te organiseren in Genève tijdens het Sporting Chance Forum, gepresenteerd door het Centre for Human Rights and Sport en het Bureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties. Na de vertoningen zullen er gesprekken plaatsvinden waarin het werk en activisme van Payoshni Mitra en Annet Negesa aan bod komen. Deze vertoningen zullen worden bijgewoond door internationale belanghebbenden op het hoogste niveau in verschillende gebieden van de wereld van de sport, evenals influencers, besluitvormers en verdedigers van schendingen van de mensenrechten in de sport. Het doel is om van deze gelegenheid gebruik te maken, met zoveel internationale invloedrijke figuren uit de sport in één ruimte, om invloed uit te oefenen en actie te bevorderen tegen discriminerende regelgeving in de sport en druk uit te oefenen op de internationale sportwereld om deze regels uit alle vrouwensporten te verwijderen.
Wat gebeurt er als je kind homo of transgender is, terwijl jij hartstochtelijk gelooft dat dat zondig is? Evangelische christenen Kimberly en Sara maken de dappere omslag naar liefdevolle ‘Mama Bears’. Ondertussen worstelt de jonge Tammi met zelfacceptatie en haar eigen moeder. Hartverwarmende docu over de overwinning van liefde op haat. Door middel van een samengestelde reeks kerkvertoningen is het plan om films naar de meest conservatieve delen van het land te brengen waar wetgeving nog in behandeling is. Mama bears, hun kinderen, andere LGBTQ+-mensen en bevestigende predikanten en theologen zullen worden uitgenodigd om deel te nemen aan “compassievolle gesprekken” met het publiek om deze cruciale dialogen op gang te brengen en gaande te houden. Daarnaast zullen vertoningsgidsen worden gemaakt waarmee het publiek hun eigen discussies rondom de film kan voeren. Het doel is om ouders van LGBTQ+-mensen niet alleen te mobiliseren om hun kinderen onvoorwaardelijk lief te hebben en te accepteren, maar ook om hun liefde te tonen door te stemmen tegen schadelijke wetgevers en wetgeving.
Na de terroristische aanslagen in Parijs in 2015 riep Frankrijk de noodtoestand uit. Het was stap één in een onttakeling van de Franse rechtsstaat, met moslims als de eerste, maar niet de enige slachtoffers. Urgent, filosofisch en visueel boeiend pleidooi voor burgerlijke vrijheden en gelijkheid. Het plan is om de film te vertonen in arbeiderswijken, bioscopen, sociale centra en mediatheken, specifiek gericht op de bevolking die het doelwit is van door de staat gesponsorde geweldpleging. De vertoningen zullen worden bijgewoond door activist Yasser Louati, regisseur Joseph Paris, de onderzoekers die hebben bijgedragen aan de film, en activisten van partnerorganisaties. Het doel is om te informeren, uitleg te geven en bewustwording te creëren over staatsracisme en politiegeweld, evenals intellectuele instrumenten te bieden voor politiek verzet.