Ambassade filmmenu

Om discussie over mensenrechten aan te wakkeren en bewustzijn erover te creëren, organiseren wij in samenwerking met het Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken een filmproject. Alle Nederlandse ambassades ontvangen een menu met films over mensenrechten om te vertonen op 10 december, de Internationale Mensenrechtendag.

Movies that Matter stelt een menu samen van vijf kwaliteitsfilms over mensenrechten. Ambassades vertonen deze films in de context van Internationale Mensenrechtendag, en organiseren een introductie of debat over de onderwerpen die in de films aan bod komen. Hierbij worden vertegenwoordigers van lokale ondernemingen, de academische wereld en NGO’s uitgenodigd.

Ambassade filmmenu 2023

A Story of Bones

Joseph Curran, Dominic Aubrey de Vere, documentaire, 95 min./82 min.

Werkend voor een bedrijf dat een vliegveld bouwt op Sint-Helena, hoort de Namibische Annina Van Neel over de ontdekking van massagraven van slaafgemaakten op het eiland. Als ze zich inzet voor een waardige rustplaats, stuit ze op verzet, onverschilligheid en de hardnekkige erfenis van het kolonialisme.

Mama Bears

Daresha Kyi, documentaire, 91 min. 

Wat gebeurt er als je kind homo of transgender is, terwijl jij hartstochtelijk gelooft dat dat zondig is? Evangelische christenen Kimberly en Sara maken de dappere omslag naar liefdevolle ‘Mama Bears’. Ondertussen worstelt de jonge Tammi met zelfacceptatie en haar eigen moeder. Hartverwarmende docu over de overwinning van liefde op haat.

Seven Winters in Tehran

Steffi Niederzoll, documentaire, 97 min. 

Het verhaal van de dappere Iraanse Reyhaneh Jabbari. Toen ze 19 was, doodde Reyhaneh een man die haar dreigde te verkrachten. Haar doodstraf kan worden omgezet als de familie van het slachtoffer haar vergeeft. Voor Reyhaneh wordt dit een keuze tussen haar leven en haar waarden.

The Killing of a Journalist

Matt Sarnecki, documentaire, 90 min./100 min. 

Wanneer een onderzoeksjournalist en zijn verloofde op brute wijze worden vermoord en de Slowaakse politie nalaat de hoofdverdachte te ondervragen, onthult een uitgelekt dossier ongebreidelde corruptie en barsten er protesten voor gerechtigheid los.

This Stolen Country of Mine

Marc Wiese, Carlos Andrés Vera, documentaire, 93 min. 

Twee mannen strijden tegen de groeiende en verreikende Chinese invloed in Ecuador. Paúl Jarrín leidt het inheemse verzet tegen de Chinese plundering van Ecuadors natuurlijke hulpbronnen. Journalist Fernando Villavicencio legt de overheidscorruptie bloot die de Chinese economische overname mogelijk maakt. In beide gevallen reageert de staat op volle kracht.

  • Ambassade filmmenu 2022

    As I Want

    Samaher Alqadi, documentaire, 2021, 88 min.

    Filmmaker Samaher Alqadi combineert een rechtstreeks verslag van de Egyptische vrouwenprotesten van 2013, met persoonlijke reflecties op haar rol als vrouw, moeder en dochter. Krachtig statement tegen onderdrukking van vrouwen in de Arabische wereld. ‘Waarom zou ik bang moeten zijn voor mijn stem?’

    Bigger Than Us

    Flore Vasseur, documentaire, 2021, 96 min.

    De Nederlands-Indonesische activiste Melati (20) gaat op een roadtrip en ontmoet jonge mensen die werken aan een betere toekomst. Van Malawi tot Brazilië tot Libanon komen jonge activisten op voor de vrijheid van meningsuiting, het milieu, de rechten van vluchtelingen en meisjes, en het recht op onderwijs. Hoopvol en inspirerend.

    Stop Filming Us but Listen

    Bernadette Vivuya & Kagoma Ya Twahirwa, documentaire, 2022, 75 min.

    Stop Filming Us but Listen gaat dieper in op de machtsongelijkheid die voortkomt uit kolonialisme en de gevolgen daarvan voor de representatie van de Democratische Republiek Congo (DRC).

    The Law of Love

    Barbora Chalupová, documentaire, 2021, 89 min.

    Portret van de jarenlange strijd voor openstelling van het huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht in Tsjechië. De Tsjechische publieke opinie is massaal voorstander van huwelijksgelijkheid. Toch moeten de moedige (en zeer geduldige) activisten het opnemen tegen conservatieve politici, de kerk en gewelddadige extreemrechtse hooligans.

    The Territory

    Alex Pritz, documentaire, 2022, 86 min.
    An invader rides his motorcycle through the rainforest fire blaze. (Credit: Alex Pritz/Amazon Land Documentary)

    Het kleine en krimpende inheemse volk Uru-eu-wau-wau in het Amazonegebied wordt bedreigd door landpikkers. Ze kiezen de 18-jarige Bitaté als hun leider, en samen met activiste Neidinha is hij vastbesloten zich niet zomaar gewonnen te geven. Maar als Jair Bolsonaro president wordt, krijgen de vijandige krachten vrij spel.

    Writing with Fire

    Rintu Thomas & Sushmit Ghosh, documentaire, 2021, 92/57 min.

    Onafhankelijkheid en moed belichaamd in de compleet vrouwelijke staf van Khabar Lahariya, een krant die helemaal wordt gerund door Dalit-vrouwen. Journalisten Meera, Suneeta en Shyamkali bieden het hoofd aan tegenstand, achterdocht en neerbuigendheid als ze verslag doen van India’s nieuws vanuit een feministisch en Dalit-perspectief. Writing With Fire, winnaar van een Peabody Award, is India’s eerste speelfilmdocumentaire die is genomineerd voor een Academy Award.

  • Ambassade filmmenu 2021

    Fly So Far

    Celina Escher, Documentaire, 2020, 89 min.

    Inspirerend portret van Teodora del Carmen Vásquez uit El Salvador. Nadat haar baby dood is geboren, wordt ze veroordeeld tot dertig jaar celstraf wegens moord. In de gevangenis komt ze erachter dat ze niet de enige is. Samen besluiten de vrouwen voor hun rechten op te komen.

    Nasrin

    Jeff Kaufman, Documentaire, 2020, 91 min.

    In het geheim gefilmd persoonlijk portret van Iraanse mensenrechtenadvocaat Nasrin Sotoudeh. Het feit dat ze momenteel gevangenzit omdat ze opkwam voor mensen- en vrouwenrechten, maakt deze documentaire des te urgenter. Een masterclass in moed en optimisme.

    Once Upon a Time in Venezuela

    Anabel Rodríguez Ríos, Documentaire, 2020, 99 min. or 55 min.

    Tamara is een corrupte afgevaardigde van de heersende socialistische partij, Natalie een lokale onderwijzeres en aanhanger van de oppositie. Gefilmd over meerdere jaren, wordt de Venezolaanse politiek weerspiegeld in een kleine drijvende nederzetting in het meer van Maracaibo, met adembenemende beelden van het meer, het dorp en zijn veerkrachtige inwoners.

    Seyran Ates: Sex, Revolution and Islam

    Nefise Özkal Lorentzen, Documentaire, 2021, 81 min. or 55 min.  

    Persoonlijk portret van Seyran Ateş, een moedige en inspirerende vrouw die werkt voor modernisering van de islam. Ze staat onder enorme druk en heeft permanent politiebeveiliging nodig, maar haar optimisme en liefde overwinnen vele obstakels. Haar belangrijkste boodschap: islam heeft een seksuele revolutie nodig.

    A Thousand Cuts

    Ramona Diaz, Documentaire, 2020, 98 min. 

    Portret van de onafhankelijke Filipijnse nieuwswebsite Rappler en zijn moedige oprichter, journalist Maria Ressa. En van de manier waarop de populistische regering van president Rodrigo Duterte een combinatie van stoere taal, leugens, onderdrukking en entertainment gebruikt om de waarheid tot zwijgen te brengen.

  • Ambassade filmmenu 2020

    Está Todo Bien
    Imelda Marcos: The Kingmaker
    Lola vers la mer
    Mai Khoi & The Dissidents
    Mrs F.
    The Reformist

  • Ambassade filmmenu 2019

    Facing the Dragon
    The Feeling of Being Watched
    Layla M.
    Rafiki
    The Trial of Ratko Mladic
    Unpaved Road to Peace

  • Ambassade filmmenu 2018

    Algo Mío, Argentina’s Stolen Children
    Jaha’s Promise
    Joshua: Teenager vs. Superpower
    Mr. Gay Syria
    The Poetess
    Truth Detectives