Om discussie over mensenrechten aan te wakkeren en bewustzijn erover te creëren, organiseren wij in samenwerking met het Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken een filmproject. Alle Nederlandse ambassades ontvangen een menu met films over mensenrechten om te vertonen op 10 december, de Internationale Mensenrechtendag.
Movies that Matter stelt een menu samen van vijf kwaliteitsfilms over mensenrechten. Ambassades vertonen deze films in de context van Internationale Mensenrechtendag, en organiseren een introductie of debat over de onderwerpen die in de films aan bod komen. Hierbij worden vertegenwoordigers van lokale ondernemingen, de academische wereld en NGO’s uitgenodigd.
Werkend voor een bedrijf dat een vliegveld bouwt op Sint-Helena, hoort de Namibische Annina Van Neel over de ontdekking van massagraven van slaafgemaakten op het eiland. Als ze zich inzet voor een waardige rustplaats, stuit ze op verzet, onverschilligheid en de hardnekkige erfenis van het kolonialisme.
Wat gebeurt er als je kind homo of transgender is, terwijl jij hartstochtelijk gelooft dat dat zondig is? Evangelische christenen Kimberly en Sara maken de dappere omslag naar liefdevolle ‘Mama Bears’. Ondertussen worstelt de jonge Tammi met zelfacceptatie en haar eigen moeder. Hartverwarmende docu over de overwinning van liefde op haat.
Het verhaal van de dappere Iraanse Reyhaneh Jabbari. Toen ze 19 was, doodde Reyhaneh een man die haar dreigde te verkrachten. Haar doodstraf kan worden omgezet als de familie van het slachtoffer haar vergeeft. Voor Reyhaneh wordt dit een keuze tussen haar leven en haar waarden.
Wanneer een onderzoeksjournalist en zijn verloofde op brute wijze worden vermoord en de Slowaakse politie nalaat de hoofdverdachte te ondervragen, onthult een uitgelekt dossier ongebreidelde corruptie en barsten er protesten voor gerechtigheid los.
Twee mannen strijden tegen de groeiende en verreikende Chinese invloed in Ecuador. Paúl Jarrín leidt het inheemse verzet tegen de Chinese plundering van Ecuadors natuurlijke hulpbronnen. Journalist Fernando Villavicencio legt de overheidscorruptie bloot die de Chinese economische overname mogelijk maakt. In beide gevallen reageert de staat op volle kracht.