Ambassade filmmenu

Om discussie over mensenrechten aan te wakkeren en bewustzijn erover te creëren, organiseren wij in samenwerking met het Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken een filmproject. Alle Nederlandse ambassades ontvangen een menu met films over mensenrechten om te vertonen op 10 december, de Internationale Mensenrechtendag.

Movies that Matter stelt een menu samen van vijf kwaliteitsfilms over mensenrechten. Ambassades vertonen deze films in de context van Internationale Mensenrechtendag, en organiseren een introductie of debat over de onderwerpen die in de films aan bod komen. Hierbij worden vertegenwoordigers van lokale ondernemingen, de academische wereld en NGO’s uitgenodigd.

 

Ambassade filmmenu 2021

 

Fly So Far

Celina Escher, Documentaire, 2020, 89 min.

Korte synopsis
Inspirerend portret van Teodora del Carmen Vásquez uit El Salvador. Nadat haar baby dood is geboren, wordt ze veroordeeld tot dertig jaar celstraf wegens moord. In de gevangenis komt ze erachter dat ze niet de enige is. Samen besluiten de vrouwen voor hun rechten op te komen.

 

Nasrin

Jeff Kaufman, Documentaire, 2020, 91 min.

Korte synopsis 
In het geheim gefilmd persoonlijk portret van Iraanse mensenrechtenadvocaat Nasrin Sotoudeh. Het feit dat ze momenteel gevangenzit omdat ze opkwam voor mensen- en vrouwenrechten, maakt deze documentaire des te urgenter. Een masterclass in moed en optimisme.

 

Once Upon a Time in Venezuela

Anabel Rodríguez Ríos, Documentaire, 2020, 99 min. or 55 min.

Korte synopsis 
Tamara is een corrupte afgevaardigde van de heersende socialistische partij, Natalie een lokale onderwijzeres en aanhanger van de oppositie. Gefilmd over meerdere jaren, wordt de Venezolaanse politiek weerspiegeld in een kleine drijvende nederzetting in het meer van Maracaibo, met adembenemende beelden van het meer, het dorp en zijn veerkrachtige inwoners.

 

Seyran Ates: Sex, Revolution and Islam

Nefise Özkal Lorentzen, Documentaire, 2021, 81 min. or 55 min.  

Korte synopsis
Persoonlijk portret van Seyran Ateş, een moedige en inspirerende vrouw die werkt voor modernisering van de islam. Ze staat onder enorme druk en heeft permanent politiebeveiliging nodig, maar haar optimisme en liefde overwinnen vele obstakels. Haar belangrijkste boodschap: islam heeft een seksuele revolutie nodig.

 

A Thousand Cuts

Ramona Diaz, Documentaire, 2020, 98 min. 

Korte synopsis 
Portret van de onafhankelijke Filipijnse nieuwswebsite Rappler en zijn moedige oprichter, journalist Maria Ressa. En van de manier waarop de populistische regering van president Rodrigo Duterte een combinatie van stoere taal, leugens, onderdrukking en entertainment gebruikt om de waarheid tot zwijgen te brengen.

 • Ambassade filmmenu 2020

  Está Todo Bien
  Imelda Marcos: The Kingmaker
  Lola vers la mer
  Mai Khoi & The Dissidents
  Mrs F.
  The Reformist

 • Ambassade filmmenu 2019

  Facing the Dragon
  The Feeling of Being Watched
  Layla M.
  Rafiki
  The Trial of Ratko Mladic
  Unpaved Road to Peace

 • Ambassade filmmenu 2018

  Algo Mío, Argentina’s Stolen Children
  Jaha’s Promise
  Joshua: Teenager vs. Superpower
  Mr. Gay Syria
  The Poetess
  Truth Detectives