Om discussie over mensenrechten aan te wakkeren en bewustzijn erover te creëren, organiseren wij in samenwerking met het Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken een filmproject. Alle Nederlandse ambassades ontvangen een menu met films over mensenrechten om te vertonen op 10 december, de Internationale Mensenrechtendag.
Movies that Matter stelt een menu samen van vijf kwaliteitsfilms over mensenrechten. Ambassades vertonen deze films in de context van Internationale Mensenrechtendag, en organiseren een introductie of debat over de onderwerpen die in de films aan bod komen. Hierbij worden vertegenwoordigers van lokale ondernemingen, de academische wereld en NGO’s uitgenodigd.
Filmmaker Samaher Alqadi combineert een rechtstreeks verslag van de Egyptische vrouwenprotesten van 2013, met persoonlijke reflecties op haar rol als vrouw, moeder en dochter. Krachtig statement tegen onderdrukking van vrouwen in de Arabische wereld. ‘Waarom zou ik bang moeten zijn voor mijn stem?’
De Nederlands-Indonesische activiste Melati (20) gaat op een roadtrip en ontmoet jonge mensen die werken aan een betere toekomst. Van Malawi tot Brazilië tot Libanon komen jonge activisten op voor de vrijheid van meningsuiting, het milieu, de rechten van vluchtelingen en meisjes, en het recht op onderwijs. Hoopvol en inspirerend.
Stop Filming Us but Listen gaat dieper in op de machtsongelijkheid die voortkomt uit kolonialisme en de gevolgen daarvan voor de representatie van de Democratische Republiek Congo (DRC).
Portret van de jarenlange strijd voor openstelling van het huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht in Tsjechië. De Tsjechische publieke opinie is massaal voorstander van huwelijksgelijkheid. Toch moeten de moedige (en zeer geduldige) activisten het opnemen tegen conservatieve politici, de kerk en gewelddadige extreemrechtse hooligans.
Het kleine en krimpende inheemse volk Uru-eu-wau-wau in het Amazonegebied wordt bedreigd door landpikkers. Ze kiezen de 18-jarige Bitaté als hun leider, en samen met activiste Neidinha is hij vastbesloten zich niet zomaar gewonnen te geven. Maar als Jair Bolsonaro president wordt, krijgen de vijandige krachten vrij spel.
Onafhankelijkheid en moed belichaamd in de compleet vrouwelijke staf van Khabar Lahariya, een krant die helemaal wordt gerund door Dalit-vrouwen. Journalisten Meera, Suneeta en Shyamkali bieden het hoofd aan tegenstand, achterdocht en neerbuigendheid als ze verslag doen van India’s nieuws vanuit een feministisch en Dalit-perspectief.